latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:09 | Аутор: Б92

Невјероватан раст евра за мјесец дана

Долар је ојачао, опорављајући се са четворомјесечног минимума који је забиљежен прошле недјеље због још једног низа изненађујуће лоших економских податка у САД.

У односу на евро, долар је у понедјељак ојачао 0,4 процента на 1,1404 долара, смањујући добитак јединствене валуте, која је од 13. априла ојачала осам процената.

У петак излазе подаци о кретању инфлације у САД, а у уторак ће се објавити коначни подаци за април у евро зони, док инвеститори траже назнаке о уравнотежености монетарне политике током сљедеће године.

Индустријска производња у САД је пала пети мјесец заредом у априлу и потрошачко повјерење се смањило почетком маја, чиме су поништена постојећа очекивања да ће Централна банка САД већ сљедећег мјесеца почети са повећањем каматних стопа и подржала је очекивања да би креатори монетарне политике могли задржати постојеће стопе до септембра или децембра.

У односу на корпу шест главних валута , доларски индекс се повећао за 0,3 процената на 93,230 поена, након забиљеженог петонедјељног пада. У четвртак је забиљежио ниво од 92,133 поена.

Вијести о порезу на капиталну добит од улагања у некретнине на  Новом Зеланду су додатно утицале на шпекулације о смањењу каматних стопа, што је утицало на слабљење новозеландског долара ових дана.