latinica  ћирилица
19/05/2015 |  14:00 | Аутор: sportske.net

Ко бира играче у репрезентацију Бразила?

Фудбалска јавност је бијесна због велике прашине која се дигла у Бразилу.
СП: Бразил - Њемачка - Фото: Getty Images
СП: Бразил - ЊемачкаФото: Getty Images

Према тврдњама бразилског медија Естадо, репрезентацију "Кариока" годинама уназад, почев од 2006. године уопште не саставља селектор.

Како наводи исти извор, поменуте године комерцијалним партнерима репрезентације продата права на одабир играча, на основу "мултимилионског тајног уговора" који је потписала Бразилска фудбалска федерација са компанијом "International Sports Events" (ISE).

Поменута компанија је "ћерка" фирме Дала Ал Бараке, компаније из Саудијсе Арабије, регистроване на Кајманским острвима.

Естадао извјештава да по поменутом уговору селектор Бразила има обавезу да у свој списак укључи одређени број "звучних" првотимаца за сваки меч, макар то био и безначајни пријатељски сусрет.

Такође, сваки изостанак чланова првог тима усљед повреде мора да буде оправдан љекарским извештајем и "врхунском замјеном" која ће ускочити на мјесто повријеђеног играча.

Компанија "ISE" наводно регулише и календар такмичења, одређује имена ривала, прихвата и одбија мечеве у посљедњих девет година када је уговор потписан.

Штавише, сва телевизијска и медијска права су под контролом поменуте компаније, а Фудбалска федерација Бразила је у обавези да поштује све одредбе уговора који важи до 2022. године.

Овакве тврдње бацају свјетло на избор играча, нарочито онај за Свјетско првенство 2014. када многи фудбалери на опште изненађење нису били на Сколаријевом списку.

Прије свега, ту се мисли на Миранду, Моуру, Кутиња око којих је тада владала велика полемика.