latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:14 | Аутор: Блиц

Осипају се потписници петиције против Синода

Поједине владике, потписници петиције коју је покренуо епископ бачки Иринеј, повукле су потпис јер је Сабору све јасније да је документ усмјерен против патријарха.
Владике (фото: СПЦ) -
Владике (фото: СПЦ)

Са петиције са 21 потписом своја имена су јуче повукли владика западноевропски Лука, шабачки Лаврентије, а на путу да то уради је и ваљевски Милутин. Петицијом се захтијева оставка Синода и да се не разрјешавају владике милешевски Филарет и канадски Георгије. Јуче је владика Георгије одговорио на Извјештај комисије, која га терети за недолично понашање.
- Све је негирао и напоменуо да је од запуштене епархије направио једну од. У СПЦ тренутно је најозбиљнија ситуација у последњих неколико деценија.

Владика бачки Иринеј недјељама прије Сабора почео је да припрема пуч и око себе окупио групу епископа, пишу београдски медији.

Њих 21 од 47 владика, колико чини Сабор, на први дан засједања 14. маја дошли су са потписаном петицијом.

Они петицијом траже смјену чланова Синода и обустављање процеса разрјешења двојице епископа - милешевског Филарета и канадског Георгија.Смјену је раније предложио Синод након увида у начин на који су располагали црквеним новцем, опходили се према свештеницима и вјерницима, али и водили свој монашки живот.