latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Рађен се каје, суспензија почела јуче

Ватерполо савез Србије потврдиоје да је примио допис од ФИНА о суспензији српског ватерполисте Николе Рађена. Он је изразио жељу да се његов случај искористи као поука спортистима.
Никола Рађен (ФОТО: Новости) -
Никола Рађен (ФОТО: Новости)

ВСС потврдио је да је примио допис од Свјетске пливачке федерације да је Рађен привремено суспендован због коришћења недозвољених супстанци. Ватерполисти Олимпијакоса је након утакмице Свјетске лиге Шпанија - Србија у Мадриду 17. фебруара био позитиван на кокаин на анти-допинг контроли, послије чега је 6. маја ФИНА обавијестила ВСС о Рађеновој суспензији.

- ВСС са великом одговорношћу, изражава жаљење због случаја Николе Рађена, прије свега због самог спортисте који је угрозио даљу, до сада веома успјешну каријеру, а затим и због спорта у цјелини којем овакви штетни догађаји нису потребни. У нашој организацији оваквих случајева до сада није било и сигурни смо да их никада неће бити у наредном периоду - наводи ВСС.

Наводи се да је Рађен у законском року од пријема дописа од 10 дана обавијестио ФИНА да одустаје од "Б" узорка, што је свјетској организацији омогућило да настави поступак који ће трајати до доношења коначне одлуке.

- Од понедјељка 18. маја траје суспензија свих активности Рађена у спорту и трајаће до доношења коначне одлуке ФИНА, о којој ће јавност бити благовремено обавијештена. Рађен је у писму ФИНА истакао да није узимао поменуту супстанцу ради остваривања бољих спортских резултата и подсјетио да је више пута у току каријере био тестиран и то на највећим такмичењима и да су налази увијек били негативни.

Из ВСС поручују, да је Рађен изразио је жељу да се његов случај искористи као порука спортистима и да је спреман да учествује у разним акцијама на свјетском и локалном нивоу како би се истакли негативни ефекти коришћења оваквих и сличних недозвољених супстанци.

- Овакве наводе Савез апсолутно подржава и сам ће својим акцијама утицати на едукацију младих како би се избјегло коришћење супстанци које угрожавају здравље људи. Истовремено, потпуно опредијељени за строго поштовање Закона о спречавању допинга у спорту, наставићемо са појачаним активностима да, у сарадњи са АДАС-ом, вршимо редовну контролу и санкционишемо свако евентуално узимање било каквих недозвољених средстава - закључује се у саопштењу.