latinica  ћирилица
19/05/2015 |  17:03 | Аутор: СРНА

Брчко - Међународни сајам трешње 22.маја

Међународни сајам трешње "Шаторовићи 2015" биће отворен у петак, 22. маја, у брчанској Мјесној заједници Шаторовићи, гдје се очекује долазак званица из Савјета министара и Спољнотрговинске коморе БиХ, као и пословних људи из Русије, Србије и из других крајева бивше Југославије.

Градоначелник Брчког Анто Домић рекао је данас да је ова манифестација изузетно важна за пољопривредне произвођаче у Брчком, посебно за пољопривреднике из Шаторовића, те за афирмацију воћарства и производњу трешње.

"Настојимо да Сајам трешње прерасте у велику привредну манифестацију која ће обухватати и друге садржаје. Воћарима у овом крају је добродошла и стручна помоћ да би успјели не само да произведу што боље трешње, него и да их продају", рекао је Домић на конференцији за новинаре у Градској вијећници.

Он је подсјетио да је прије три године, у сарадњи са Привредном комором Брчко дистрикта и активистима из Мјесне заједнице Шаторовићи, организован први Сајам трешње у овом брчанском селу.

Потпредсједник Скупштине дистрикта Адем Рибић рекао је да су Шаторовићи, као и цијели Брчко дистрикт, "царство трешње".

Предсједник Организационог одбора овогодишњег сајма Фуад Карахасановић рекао је да ће предстојећи сајам бити знатно обимнији, јер је обезбијеђен већи сајамски простор, а очекује се и више излагача.

"У Шаторовићима се производи 28 сорти трешње на 240 дунума земље. Осим у Шаторовићима, који су катастарски мало подручје, велики засади трешње су у катастарским општинама Ратковићи, Вражићи и Челић. Према неким подацима, на овом локалитету је око 500.000 садница трешње", навео је Карахасановић.

Он је напоменуо да предстоје активности на привлачењу страних трговаца и пословних партнера, посебно из Русије и Турске који су заинтересовани за откуп трешања из подмајевичких воћњака.

Предсједник Привредне коморе дистрикта Веселин Панић рекао је да ће Комора, осим овогодишњег Међународног сајма трешње, организовати у четвртак, 21. маја, и округли сто о производњи, преради и продаји воћа на којем ће учествовати неколико еминентних професора.