latinica  ћирилица
19/05/2015 |  19:07 | Аутор: СРНА

Штрајк њемачких машиновођа

Машиновође државне њемачке жељезнице "Дојче бан" у теретном саобраћају данас су поново ступиле у штрајк, а у два часа послије поноћи рад ће обуставити и њихове колеге у путничком саобраћају.
Штрајк машиновођа у Њемачкој - Фото: AP
Штрајк машиновођа у ЊемачкојФото: AP

 "Данас у 15.00 часова почео је штрајк у теретном, а у два часа послије поноћи почеће и у путничком саобраћају", саопштено је из синдиката машиновођа ГДЛ, али није наведено колико ће трајати обустава рада.

Синдикат ГДЛ најавио је данашњи штрајк само неколико дана поšшто је заврšшена једноседмична обустава рада и навео да ће бити дужи од претходних, те да ће вјероватно обухватити празнични викенд.

Управа компаније наводи да је спремна за преговоре са синдикатом ГДЛ и нада се рјешењу, преносе медији.

Ово је девета обустава рада у дугом спору између синдиката маšшиновођа ГДЛ и државне њемачке жељезнице "Дојче бан" због услова рада.

Седмодневни штрајк машиновођа, одржан раније у мају, био је најдужи у историји "Дојче бана" и изазвао је велики поремећај у саобраћајном систему који сваког дана користи 5,5 милиона људи.

Њемачка жељезница "Дојче бан" дневно превезе 5,5 милиона људи и има 300.000 запослених, а синдикат машиновода ГДЛ већ мјесецима тражи повећање плата.

Машшиновође траже повећање зарада од пет одсто и један сат мање рада током седмице, те да њихове колеге који возе локомотиве за маневрисање имају исти статус као и остали.