latinica  ћирилица
19/05/2015 |  21:42 | Аутор: Агенције

Еврозона изашла из дефлације у априлу

Инфлација у еврозони је у априлу износила нула одсто на годишњем нивоу, чиме је стављена тачка на четворомјесечни пад потрошачких цијена, саопштила је данас европска служба за статистику Евростат.
Еври - Фото: ТАНЈУГ
ЕвриФото: ТАНЈУГ

На мјесечном нивоу, потрошачке цијене у 19-чланој еврозони су у априлу порасле 0,2 одсто, додаје се у саопштењу Евростата објављеном на званичној интернет страници Европске комисије.

Највећи утицај на подизање годишње стопе инфлације у еврозони имао је скок цијена у ресторанима и кафићима, као и више цијене поврћа.

Ипак, дефлација се задржала у 12 чланица еврозоне, при чему је најнижа годишња стопа инфлације регистрована у Грчкој (минус 1,8 одсто), на Кипру (минус 1,7 одсто), Бугарској и Пољској (по минус 0,9 одсто), док је највиша годишња стопа инфлације евидентирана на Малти (1,4 одсто) и Аустрији (0,9 одсто).

ЕЦБ очекује да ће до јеседни ове године инфлација у еврозони остати близу нула одсто, да би пред крај године почела да расте до нивоа од 1,5 одсто и да крајем 2016. године достигне циљ ЕЦБ од нешто испод два одсто.

У одвојеном саопштењу Евростата се наводи да је спољнотрговински суфицит еврозоне порастао у марту на 23,4 милијарде евра са 16,1 милијарде евра годину дана раније, јер је извоз порастао 11 одсто, а увоз само седам одсто.