latinica  ћирилица
19/05/2015 |  22:19 | Аутор: СРНА

Груевски и Заев разговарали у Струзбуру

Лидери двије највеће македонске политичке партије владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и опозиционог Социјалдемократског савеза Зоран Заев састали су се у Стразбуру, гдје су претходно имали одвојене сусрете са европарламентарцима.
Македонија - протести - Фото: СРНА
Македонија - протестиФото: СРНА

Осим Груевског и Заева, састанку присуствују европски посланици Иво Вајгл, Едуард Кукан и Ричард Ховит, који посредују у дијалогу делегација ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, те европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан, јављају македонски медији.

Састанак се одржава без присуства медија, а према ранијим најавама ни један од двојице лидера неће дати изјаву, нити ће бити дозвољен приступ телевизијским камерама.

Један од посредника у овом дијалогу рекао је да је охрабрујуће што се дијалог води на овако високом нивоу.

Претходно се Груевски састао са шефом политичке групе Европске народне партије Манфредом Вебером и Ханом, док је Заев имао сусрет са шефом групе социјалдемократа у Европском парламенту Ђанијем Пителом.

Током ових сусрета Груевски и Заев упознали су саговорнике са ситуацијом у Македонији пред сутрашњу пленарну сједницу Европског парламента на којој није предвиђено да гласање о резолуцији.

До сада су одржана два сусрета на којима су се Груевском и Заеву придружили лидери албански партија ДУИ Али Ахмети и ДПА Мехуд Тачи.

Ова два сусрета су прошла без конкретних закључака за рјешавање кризе, а према незваничним сазнањима, на посљедњем састанку Заев је остао усамљен у захтјеву за оставком владајуће гарнитуре и формирањем прелазне владе до избора.

Трећи састанак лидера заказан је за 26. мај.