latinica  ћирилица
21/05/2015 |  08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетаниајху: Двије државе за два народа

Подржавам визују двије државе за два народа - "демилитаризовану палестинску државу која признаје јеврејску државу", рекао је Нетанијаху на почетку састанка са Могеринијевом у Јерусалиму.

Израелски медији коментаришу да је то први пут да је он дао такву изјаву од инаугурације своје нове десничарске владе прошле недјеље.

"Желим да поновим своју посвећеност миру. Ми желимо мир који ће окончати сукоб једном заувек. Моја позиција се није изменила. Не подржавам решење о једној држави. Не верујем у то решење уопште", рекао је Нетанијаху.

Он је додао да је Израел предузео неколико корака у посљедњих неколико мјесеци да олакша свакодневни живот Палестинаца и да намјераваа да предузме даље кораке.

Могерини се раније данас састала с Абасом у Рамали на Западној обали, на почетку једнодневне посјете региону. Циљ посјете је да дискутује о билатералним односима, "као и о изгледима за блискоисточни мировни процес", саопштио је њен кабинет уочи пута, како преноси АФП.

Израелски медији такође наводе да је данашња Нетанијахуова изјава дата у вријеме када и ЕУ и САД врше притисак да објасни своју посвећрност дводржавном рјешењу.

Нетанијаху је пред опште изборе у Израелу 17. марта рекао да палестинска држава неће бити створена ако он четврти пут буде премијер. Било је то у склопу настојања да придобије гласаче, прије свега јеврејске насељенике и десничаре да гласају за његов конзервативни Ликуд. Неколико дана послије избора је донекле повукао ту изјаву, тврдећи да је и даље посвећен дводржавном рјешењу али да се "услови морају измијенити да би се то десило".

Могерни истиче да је рјешење о двије државе, односно стварање независне Палестине, једини пут напријед и осуђује ширење јеврејских насеља на окупираној палестинској земљи, због чега је критикују у Израелу.