latinica  ћирилица
21/05/2015 |  08:34 | Аутор: Агенције

Бин Ладен до задњег дана планирао нападе на САД

У посљедњим годинама свог живота, као и посљедњих дана, Осама Бин Ладен је тражио од својих сарадника да остану фокусирани на нападе на САД, откривено је у објављеним документима.

Амерички званичници су објавили документе пронађене у Бин Ладеновом скровишту у Пакистану исте ноћи када је убијен вођа терористичке организације Ал Каида. Међу документима је и кореспонденција на арапском језику с његовим поручницима, љубавно писмо једној од његових жена и образац за приступање терористичкој организацији. Бин Ладен је такође имао књиге о економији и војсци написане на енглеском језику.

У једном од писама је Бин Ладен тражио од једног замјеника да "каже браћи" да морају остати фокусирани на борбу против Американаца, као и да не поклањају превише пажње локалним безбједносним снагама.

У Бин Ладеновом скровишу су пронађена 103 документа, као и снимци, а међу њима су преведена писма, забиљешке и други детаљи о Ал Каидиним операцијама. Многи документи су написани на арапском језику. У једном од писама се исмијава рат против тероризма који је повео бивши амерички предсједник Џорџ Буш, а Бин Ладен је написао да тај рат није донио стабилност Ираку и Афганистану.

Дио докумената се односи и на Француску, а тичу се француске војске, политике и економије. Ту су и документи описани као "водич за спречавање самоубиства", као и неколико књига на енглеском."Знај да још увијек испуњаваш моје срце љубављу, прелијепим успоменама. Учинила си све како би била добра према мени и како би био задовољан", наводи се у једном писму које је Бин Ладен написао жени.