latinica  ћирилица
21/05/2015 |  08:46 | Аутор: СРНА

Платформа о Косову на усаглашавању код Вучића

Премијер Србије Александар Вучић размотриће у наредном периоду приједлог платформе о Косову и Метохији коју је саставио предсједник Србије Томислав Николић и државни врх ће направити најмање један круг консултација о том документу, пишу "Вечерње новости".

Према сазнањима тог листа из Владе Србије, у разматрање платформе биће укључена стручна и политичка јавност, али и водеће националне институције од којих се очекује да дају мишљење да би прије коначне парламентарне расправе био постигнут што шири друштвени консензус о том питању.

Очекује се да би народни посланици о Платформи требало да се изјасне крајем јула или почетком августа, прије редовне скупштинске паузе.

Централна идеја документа је, према информацијама до којих су дошле "Новости", да се он позива на претходне резолуције у основном ставу да Србија никада неће признати независност /самопроглашеног/ Косова.

Суштинска дилема, пише лист, биће степен аутономије заједнице српских општина у оквиру Косова и Метохије, као и положај Косова у оквиру Србије.

Према непотврђеним информацијама, Николићева идеја је да Косово добије статус какав су имале републике у некадашњој СФРЈ, а да заједница српских општина буде покрајина унутар Косова и Метохије, по угледу на покрајине у бившој федерацији.

Приједлогом је предвиђено да заједница српских општина има чврсту институционалну и финансијску везу са Београдом, што би било регулисано новим уставним законом.

Такође, требало би да буде предвиђен и посебан статус за српске енклаве у општинама гдје живи већински албански народ, пише лист.