latinica  ћирилица
21/05/2015 |  09:02 | Аутор: СРНА

Лукач: Безбједносна ситуација комплексна

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је ситуација у Српској и БиХ комплексна у сваком смислу, а у безбједносном "прилично напета", што је разумљива посљедица терористичког напада у Зворнику и ситуације у Македонији.

Лукач је истакао да Министарство унутрашњих послова  Републике Српске, у сарадњи са агенцијама за провођење закона на нивоу БиХ, предузима оперативне мјере и радње да би стање безбједности било на вишем нивоу.

Он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, истакао да се безбједност у БиХ, па и било које земље у окружењу, не може посматрати изван регионалних прилика, а морају се имати у виду и кретања на геополитичкој сцени.

Лукач је навео да су након терористичког напада у Зворнику повећане етничке тензије чему су, каже,  допринијели поједини неодговорни људи из политике запаљивом реториком али и одређени медији, који не увиђају да је данас најважније да се смире тензије и допусти истрази да пружи одговоре на бројна питања.

Нагласио је да у поремећеним односима терористи виде прилику за дјеловање.

"МУП Републике Српске предузима све мјере, при чему новоформирана Управа за борбу против тероризма и екстремизма има пуне руке посла. Много пажње придајемо превентивном дјеловању", истакао је Лукач.

Министар је рекао да ИСИЛ нема границе, да се може створити на било којој тачки на планети гдје се налазе сљедбеници идеје о такозваној "Исламској држави", а БиХ и Македонија, одакле им долазе добровољци у великом броју, су им занимљиви као нови простори гдје ће важити правила на којима се заснива ИСИЛ.

"Морамо бити бржи од намјера и планова терориста", поручио је Лукач и додао да се земљотрес и терористички напад не могу предвидјети, али се могу маркирати трусна подручја да би се предузеле превентивне мјере, а нападачи одвратили или осујетили.