latinica  ћирилица
21/05/2015 |  10:11 | Аутор: СРНА

Македонија: Почиње суђење демонстрантима

Пред Основним судом у Скопљу сутра ће почети суђење деветорици притворених демонстраната, који су 5. маја протестовали испред зграде македонске Владе, саопштио је портпарол тог суда Дејан Ристовски.

Ова лица оптужена су да су спријечила службено лице у вршењу дужности, а прдвиђена казна за ово кривично дјело је од три мјесеца до три године затвора, јавили су скопски медији.

За исто кривично дјело осумњичено је још четворо оптужених, којима суђење треба да почне у јуну.

Због учешћа у протестима, према подацима Хелсиншког комитета у Македонији, приведена су 42 лица, у притвору је 15 демонстраната, један је у кућном притвору, док је једно лице је у бјекству.

Комитет је саопштио да је међу притворенима седам студената.

Протести неформалног покрета "Протестујем" почели су у Скопљу 5. маја, након што је лидер опозиционог СДСМ-а Зоран Заев објелоданио да је 22-годишњег младића Мартина Нешковског прије четири године на прослави изборне побједе владајућег ВМРО-ДПМНЕ,  убио полицајац на дужности Игор Спасов.

Чланови овог покрета од тада сваке вечери протестују, а један од три захтјева је хитно ослобађање свих активиста притворених од 5. маја.

Захтијевају и оставку Владе премијера Николе Груевског и формирање прелазне Владе за демократизацију институција и омогућавање фер и демократских избора.