latinica  ћирилица
21/05/2015 |  10:25 | Аутор: СРНА

Штајнмајер: Провести детаљну истрагу о догађајима у Куманову

Њемачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер позвао је македонске власти да спроведу темељну и транспарентну истрагу о дешавањима током акције полицијских снага у Куманову и изразио наду да сукоб са терористичком групом није почетак ескалације насиља.
Франк-Валтер Штајнмајер - Фото: AP
Франк-Валтер ШтајнмајерФото: AP

- Инциденти од прошле седмице изазвали су страховања у Европи. Надам се да ово што смо видјели није почетак ескалације, да ће власти у Македонији уложити напоре да спроведу темељну и отворену истрагу о свим околностима и да спријече даље инциденте такве врсте - рекао је Штајнмајер.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са албанским министром иностраних послова Дитмиром Бушатијем рекао да очекује да се ситуација у Македонији стабилизује и да не дође до отворене конфронтације између етничких заједница или до регионалног конфликта, пренијели су скопски медији.

Акцију у кумановском Дивљем насељу македонска полиција спровела је 9. маја. У окршају са терористичком групом, који је трајао више од 24 часа, погинуло је осам македонских полицајаца, а 37 их је  повријеђено.