latinica  ћирилица
21/05/2015 |  10:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Срушио се авион који је носио тону кокаина

Мали авион на путу из Венецуеле који је носио више од тоне кокаина срушио се данас на Карибима након што су га пресреле и јуриле ваздухопловне снаге Колумбије.
Запљена кокаина (архива) - Фото: СРНА
Запљена кокаина (архива)Фото: СРНА

Мали авион на путу из Венецуеле који је носио више од тоне кокаина срушио се данас на Карибима након што су га пресреле и јуриле ваздухопловне снаге Колумбије.

Венецуела и Колумбија су потврдиле пад авиона, али су објавиле различите верзије о томе како се то догодило, пренијела је агенција АП.

Видео снимак који су објавиле ваздухопловне снаге Колумбије показују како је борбени авион пресрео авион из Венецуеле "хакер 800" када је ушао у ваздушни простор Колумбије, око пола три послије поноћи.

Званичници су изјавили да је авион покушао да изманеврише ситуацију и побјегне али у томе није успио, а када је један од његових мотора отказао, срушио се на обалу Пуерто Колумбије.

Обалска стража Колумбије саопштила је да је тијело пилота, за сада непознате националности, пронађено између олупина заједно са 1,2 тоне кокаина упакованих у пакете од једног килограма.

Неколико сати касније, министар одбране Венецуеле Владимир Падрино изјавио је на националној телевизији да се авион спустио на тајној писти у западној држави Апур непосредно послије поноћи.

Када је авион неколико сати касније поново полетео, венецуелански авиони су му наредили да се спусти, али су пуцали када је он одбио, додао је Падрино.

Он је нагласио да су венецуеланске власти изгубиле траг авиона у близини границе и да су упозорили партнере у Колумбији.

Венецуела је постала кључна земља за транзит кокаина произведеног у Колумбији, наводи АП.

САД је санкционисала неколико владиних званичника и високих чланова у војсци због тога што су наводно у дослуху са трговцима дроге.

Велики дио кокаина прокријумчари се до централне Америке копненим путем да би се избјегао ваздушни простор Колумбије који се надзире у сарадњи са САД.

Од 2013, власти Венецуеле тврде да су обориле или неутралисале 90 авиона који су носили више од 180 тона кокаина.