latinica  ћирилица
21/05/2015 |  10:50 | Аутор: СРНА

Градишка: Активно 1.046 малих и средњих предузећа

На подручју општине Градишка активно је 1.046 малих самосталних приватних предузетника, рекао је начелник општинског Одјељења за привреду Љубимко Чакаљ, који је оцијенио да је тренутна ситуација у привреди ове општине задовољавајућа.
Градишка - Фото: СРНА
ГрадишкаФото: СРНА

"У току ове године одјављено је 46 радњи, што је процентуално минорно у односу на број пријављених", навео је Чакаљ.

Он је истакао да су већи системи у посљедње четири године стабилни и на тржишту се доказују као фактор који је конкурентан.

"`Јелшинград`, чији је власник италијанска корпорација, планира да у овој години отвори ново радилиште од осам хиљада квадрата. Ово предузеће остварује више од 21 милион евра промета на годишњем нивоу", навео је Чакаљ.

Према његовим ријечима, у области дрво-прераде, осим дрвне индустрије Подградци на подручју општине Градишка постоје и четири произвођача тапетарског намјештаја који у просјеку запошљавају од 50 до 100 радника, тако да је у области прераде дрвета и производње намјештаја запослено око 1.000 радника.

Чакаљ је истакао да је од 2012. године, када је заживио пројекат Агро-индустријске зоне Нова Топола, потписано 15 уговора, од којих су три привредна субјекта активна, "Вип Крајина", "Гомекс" и "Голић Трејд".

"Преосталих 12 инвеститора обавезни су у року од три године од потписивања уговора да дођу до фазе употребне дозволе да би могли радити. Уколико не испоштују рокове дефинисане уговором одузима им се постојеће стање земљишта и инвестиције", рекао је Чакаљ.

Чакаљ је нагласио да је општина, да би привукла инвеститоре који су заинтересовани за производне дјелатности, одредила стимулативну цијену од једне КМ за метар квадратни земљишта у Агро-индустријској зони, а цијена земљишта за услужне дјелатности је од 15 до 80 КМ за метар квадратни.