latinica  ћирилица
21/05/2015 |  12:02 | Аутор: СРНА

Васић: Истраге о тероризму морају имати ознаку тајности

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је да истраге, попут терористичког акта у Зворнику, морају имати ознаке тајности, и да тек у дијелу јавних расправа у суду, ако суд одобри, јавност може бити укључена.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"До тада, укључивање јавности у тај дио истраге само иде у корист оних који су против система, односно оних који су са друге стране закона", рекао је Васић новинарима у Бањалуци.

Коментаришући чињеницу да Савјет министара БиХ данас разматра информацију о акцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске кодног назива "Рубен", Васић је рекао да се информација може разматрати, али да истраге које воде тужилаштва не могу бити предмет преиспитивања, посебно ако су у првој фази.

Питања истраге су и за мање битна дјела затворена и не може се о њима отворено расправаљати на неким конференцијама и сједницама, а посебно они који немају ни могућности приступа таквим информацијама, додао је Васић.

На питање да ли је било прекорачења овлашћења у овој акцији у Зворнику, директор Полиције Републике Српске рекао је да нема прекорачења када се извршавају наредбе суда.

"На основу прикупљених информација и података, тужилаштво процјењује да ли може тражити од суда наредбу. Када добије од суда наредбу да се изврше одређене радње, оне се изврше. Какав би то систем био када би у кривичном поступку сви морали бити осуђени самим тим што су били обухваћени истрагом", навео је Васић.

Он је нагласио да суду треба дозволити да одлучује на основу доказа.