latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:19 | Аутор: СРНА

Са платформом у јавност након мишљења стручњака

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је прочитао Приједлог платформе о Косову коју је припремио предсједник Србије Томислав Николић, али да ће се са тим текстом изаћи у јавност тек када се сагледа колико је све реалистично и шта може да се проведе у дјело, као и након мишљења стручњака и јавних радника.

"Ријеч је о озбиљном и обимном тексту. Разговараћемо о томе у државном врху и сигуран сам да ће послије тога бити потребе да се о тексту упознају и истакнути интелектуалци, јавни радници, правници, да видимо шта ћемо даље", рекао је Вучић новинарима.

Одговарајући на питање да ли ће Србија због те платформе имати проблема са Западом, он је навео да је разумио да Николић, а и сви остали, одлично схватају у каквој се ситуацији Србија данас налази када се са једне стране суочава са тиме да европска и економска будућност зависе од уступака које иначе не би чинила, и када мора да се вага и одмјерава.

"Увјерен сам да ћемо пронаћи најбољи начин и одговор. Ништа није Свето писмо, осим бољег живота за грађане Србије", рекао је Вучић.

Он је навео да је увјерен да Европска унија не жели и неће да прихвати укидање дијалога, наводећи да то и не стоји у тексту платформе.

Вучић је истакао да ни Србија неће своју позицију сузити дотле да не може на озбиљан начин да настави разговор са косовско-метохијским Албанцима и да у складу са свим глобалним кретањима, Србија мора да сагледа своју позицију.

Када је ријеч о његовој посјети Тирани и могућим провокацијама, Вучић је подсјетио на раније двије провокације са заставом "велике Албаније" и изјаве о независном Косову, и додао да он иде у Тирану зато што Србија има озбиљну политику и жели да гради добре односе са Албанијом, подсјећајући да никада у историји двије земље српски премијер није био у Албанији.

"Идем са жељом да успоставимо боље односе, да можемо да премостимо оно што нас дели, да истакнемо нашу европску перспективу, пожелим им сретан пут ка ЕУ, али да нећемо одустати од наших националних интереса. Претпостављамо да неће ни они, али да кроз дијалог решавамо све", рекао је Вучић.

Он је истакао потребу економске сарадње Србије и Албаније, како би било побољшано кретање робе и услуга и отворио поростор да српски инвеститори улажу у Албанију и обрнуто.

Говорећи о својој посјети Америци и потпредсједнику САД Џозефу Бајдену, премијер Србије је рекао да се још ради на агенди, да је планирано да остане чек шест дана и да је он прилично релаксиран иако је ситуација у Србији тешка.

Он је додао да ће након тога у току ове године ићи у Москву, наводећи да Србија жели да има веома добре односе и са Русијом.

Вучић је најавио да ће ускоро у Србију доћи и њемачки канцелар Ангела Меркел, али није прецизирао датум./