latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:30 | Аутор: СРНА

Представљање рада музеја из Српске у Бриселу

Музеј Републике Српске и Музеј савремене умјетности Републике Српске представиће од 25. до 27. маја у Бриселу рад и планове за наредни период.
Музеј савремене умјетности Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј савремене умјетности Републике СрпскеФото: РТРС

Вршилац дужности помоћника министра просвјете и културе за културу Милица Котур рекла је да су резулатати рада два музеја импресивни, што ће се сигурно показати и током презентације у Бриселу.

"Свјесни смо чињенице да су музеји најбољи промотери наше културе, нашег културног насљеђа, умјетности, савременог стваралаштва", рекла је Котурова, истичући да ресорно министарство подржава рад музеја.

Она је нагласила да је представљање два музеја у Бриселу важно како због промоције Српске, тако и међународне сарадње, посебно учешћа у програму "Креативна Европа" којим се јачају капацитети домаћих институција културе у европским оквирима.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да ће два музеја из Српске свој рад у Бриселу представити захваљујући позиву шефа Мисије БиХ при ЕУ Игора Давидовића.

"Делегације оба музеја ће одржати радне сусрете са високим званичницима Генералне дирекције за образовање и културу и Генералне дирекције за сусједство и проширење Европске комисије", рекла је Вујковићева.

Она је додала да ће, осим радних састанака о теми сарадње у оквиру Програма ЕУ "Креативна Европа", у просторијама Мисије БиХ при ЕУ у Бриселу бити одржана и презентација ове двије институције културе за представнике европских институција, амбасадоре и чланове дипломатског кора.

"Уговорен је и сусрет са представницима белгијске регије Валонија и руководством и колегама престижног музеја `Виктор Хорта` у Бриселу", истакла је Вујковићева.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић навела је да ће се презентације рада музеја заснивати на видео-презентацијама самих институција, њиховог историјата и пројеката које реализују.

"Културном мисијом желимо да разбијемо предрасуде појединих људи који о нама много не знају", истакла је Пувачићева.

Акценат представљања Музеја савремене умјетности у Бриселу биће на реализацији Павиљона БиХ на 55. Бијеналу у Венецији, а Музеја Српске на "Змијањском везу" као једином нематеријалном културном добру са ових простора уврштеном на репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа Унеска.

Као заједнички музејски пројекат у оквиру будућих стратешких планова издвојиће се дигитализација збирки неопходна за музејске институције Српске.