latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:43 | Аутор: РТРС

Изборили Лигу 1, а не дају им у елиту?

Љубитеље фудбала широм Европе обрадовале су вијести да су неки "мали" клубови изборили своје прмијерне наступе у најјачим лигама свијета.
Фудбалери Газелек Ажаксиоа (ФОТО: frenchfootballweekly.com) -
Фудбалери Газелек Ажаксиоа (ФОТО: frenchfootballweekly.com)

У Енглеској Премијер лиги гледаћемо Борнмаут, у Италији Капри, у Њемачкој Инглоштат.

Слична фудбалска прича могла је бити испричана и у Францсукој.

Наиме, коло прије краја Лиге 2 Газелек Ажаксио је успио да избори право за улазак у елиту.

Међутим, како сада ствари стоје овај "мали" клуб неће наредне године играти у Лиги 1, јер има нешто што се челницима Француског фудбалског савеза не свиђа, пренио је портал спортске.нет.

Разлог за овакав став челника ФФФ можда лежи у томе што је клуб са стадионом капацитета 2.885 мјеста из корзикансског града Ажаксиоа.

Регија у којој се налази Ажаксио је независнија од осталих дијелова Француске и тема политичких и спортских превирања, што је потврдио и предсједник ФФФ Фредерик Тирије.

"Незамисливо је да се толико утакмица Лиге 1 игра на том подручју. Корзикански фудбал је велика препрека развоју Лиге 1, за мене постоји само један Ажаксио. Шта више, морам да признам да ми се ни њихови дресови нешто нарочито не свиђају.", рекао је Тирије.

Први човјек ФФФ је честитао Газалеку на успјеху, али истакао да један од проблема клуба чини лоша инфраструктура.

"Иза њих је невјероватна сезона. Доћи до Лиге 1 са тако малим буџетом је сјајно. Али, морамо бити искрени замислите Златана Ибрахимовића на стадиону 'Анж Казанова'? па то би било исто као да Меси дође да игра са аматерима из Бувеа", додао је он.

Упсркос оштрим коментарима на изјаве Тиријеа, забрана за сада остаје на снази, а мјесто корзиканског клуба у елитном рангу могао би да замијени Евијан, који је да требао испастиу нижи ранг.