latinica  ћирилица
21/05/2015 |  13:57 | Аутор: СРНА

Наранџасти ниво упозорења

Наранџасти ниво упозорења за обилну кишу дат је за западне, сјеверне и дјелимично јужне крајеве Републике Српске, рекла је данас Срни метеоролог из Хидрометеоролошког завода Српске Милица Ђорђевић.
Киша - Фото: СРНА
КишаФото: СРНА

Она је навела да се обилнија киша очекује ноћас и сутра, а веће количине падавина очекују се у западним, сјеверним и дјелимично у јужним предјелима Републике Српске.

Ђорђевићева је истакла да се до поноћи понегдје могу очекивати падавине у количини од 20 до 30 литара по метру квадратном, а сутра понегдје од 60 до 70 литара на крајњем западу Српске.

Додала је да се у осталим подручјима очекују мање количине падавина, нарочито у источним предјелима, гдје ће уз повремене пљускове бити углавном падавине од 20 до 30 литара.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић је због прогнозе о могућем јачем погоршању времена - кише уз обилније падавине и повећања водостаја ријека, односно мањих водотокова бујичног карактера, наложио приправност Цивилној заштити и комуналним предузећима да контролишу стање оборинске канализације, водотокова и бујичних потока.

У обавјештењу Одсјека за цивилну заштиту Градске управе упућеном надлежним службама и предузећима наводи се да је потребно да своје капацитете ставе у стање приправности да би могли правовремено и адекватно интервенисати у случају излијевања оборинских вода.

Истовремено, Одсјек за цивилну заштиту упозорава становништво у насељима уз рјечне и бујичне водотокове на опрез и предузимање неопходних превентивних мјера на заштити своје имовине у случају потребе и евентуалног излијевања бујичних потока.