latinica  ћирилица
21/05/2015 |  14:16 | Аутор: СРНА

ОЕЦД: Све већи јаз између богатих и сиромашних

Јаз између богатих и сиромашних стално се продубљује, саопштила је данас Организација за економску сарадњу и развој, упозоравајући да таква неједнакост представља пријетњу привредном расту.

У извјештају, који је објављен данас на веб страници Организације, наводи се да је то дјеломично зато јер је све већи јаз у образовању у земљама у којима је неједнакост највише изражена, што доводи до мање ефикасне радне снаге.

Од 34 земље чланице ОЕЦД-а, најбогатијих 10 одсто популације зарађује 9,6 пута више од најсиромашнијих 10 одсто.

Не постоји стандардна мјера неједнакости, али већина индикатора показује да је неједнакост била мање изражена у вријеме финансијске кризе, али да сада поново расте.

Један од фактора који ОЕЦД сматра "кривцем" је пораст такозваног нестандардног рада, укључујући рад на уговор на одређено вријеме и самозапошљавање.

У извјештају се наводи да се од средине 1990-тих више од половине свих радних мјеста у земљама чланицама односило на нестандардни рад. "У домаћинствима која зависе од таквог рада забиљежена је већа стопа сиромаштва него у другим домаћинствима и то води већој неједнакости", истиче се у извјештају.

Такође, систем пореза и бенефиција постао је мање ефикасан у редистрибуцији прихода.

"Са друге стране, један од фактора који лимитира раст неједнакости је растући број запослених жена", наводи ОЕЦД и додаје да је побољшање квалитета рада и смањење јаза међу половима од суштинске важности за рјешавање овог питања.

Исти извор наводи да је Латинска Америка један од малобројних региона у коме неједнакост није забиљежила раст у посљедњих 30 година, иако су овдје нивои неједнакости у самом старту већи.