latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:06 | Аутор: СРНА

Рок за плаћање доприноса продужен на захтјев начелника и градоначелника

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поздравила је усвајање измјена Закона о доприносу солидарности, нагласивши да је разлог за продужење рока за плаћање доприноса солидарности до краја године био захтјев начелника и градоначелника из поплављених подручја, да би се обезбиједио стабилан извор прихода Фонда солидарности и у наредном периоду.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Из тог разлога Управни одбор Фонда солидарности је и тражио од Владе да се иде у измјену Закона, при чему би, након што је помоћ пружена домаћинствима путем платних картица - ваучера, приоритети сада били подршка локалним заједницама, привреди и пољопривреди", изјавила је Цвијановићева Срни након усвајања измјена Закона о доприносу у парламенту Српске.

Она је објаснила да је на истој сједници Управног одбора Фонда солидарности одлучено и да се 12 милиона марака упути у санирање штете у пољопривреди, а одмах након тога на састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика и неколико министара са привредницима Добоја договорено је да се за помоћ добојској привреди издвоји 10 милиона.

"Семберија ће, имајући у виду број пољопривредних газдинстава, добити најизраженију помоћ кад је ријеч о санирању штете у пољопривреди", нагласила је предсједница Владе Српске.

Цвијановићева је најавила да ће се током љета интензивно радити на пројекту изградње 150 кућа у неколико општина за породице чије су куће уништене у клизиштима.

"Фонд солидарности потпуно је оправдао своје постојање. Немогуће је очекивати да се штета од поплава, која је однијела цијели један годишњи буџет Републике, санира само буџетским средствима, а да се при том извршавају и текуће буџетске обавезе", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да ће у наредних седам мјесеци од обавезе плаћања посебног доприноса за солидарност, бити изузети пензионери и радници који примају најнижу плату.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас измјене Закона о посебном доприносу за солидарност којим је до краја ове године, продужен рок за издвајање средстава посебног доприноса за солидарност.