latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:15 | Аутор: СРНА

НСРС усвојила неколико закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, који предвиђа уважавање иницијатива за увођење мреже здравствених установа, те додатног финансирања домова здравља од локалне самоуправе.
Сједница Народне скупштине Републике Српске - Фото: Screenshot
Сједница Народне скупштине Републике СрпскеФото: Screenshot

Овим законом дефинисано је да Влада оснива савјет за здравље, који има надлежност да анализира стање у области здравствене заштите и предлаже и подстиче доношење мјера за унапређење здравствене заштите.

Усвојен је Закон о сточарству, којим се уређује начин држања и зоохигијенских услова гајења животиња, начин доношења и провођења узгајивачко-селекцијског програма, те промета гајених животиња и генетског материјала.

Усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о инспекцијама у Републици Српској, којим се врши редефинисање овлаштења инспектора Републичке управе за инспекцијске послове, као и инспектора у јединицама локалне самоуправе у погледу овлаштења.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о систему јавних служби, којим је прописано да дјелатности за које се оснивају установе могу обављати само субјекти регистровани у складу са одредбама овог закона.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, којим се предвиђа увођење јединствене електронске апликације код регистрације предузетника.

Парламент Српске усвојио је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида, којим се проширује обавеза плаћања доприноса на органе и друга правна лица.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Стратешки план развоја пољопривреде и руралних подручја Републике Српске од 2016. до 2020. године, чији су главни циљеви повећање обима и продуктивности пољопривредне производње и обезбјеђење стабилности дохотка пољопривредних произвођача.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић прекинуо је скупштинско засједање, додајући да ће термин наставка сједнице, накнадно бити саопштен.