latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:27 | Аутор: СРНА

Обиљежавање годишњице формирања романијских бригада (ВИДЕО)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас у Сокоцу да су Прва романијска пјешадијска и Друга романијска моторизована бригада одиграле важну улогу у стварању Српске и да су у Одбрамбено-отаџбинском рату показале да су достојне својих предака.
Обиљежавање годишњице формирања романијских бригада - Фото: СРНА
Обиљежавање годишњице формирања романијских бригадаФото: СРНА

Он је поводом обиљежавања Дана формирања ових бригада рекао да су оне настале из бригада бивше ЈНА, јер су Срби остајали до посљедњег момента у јединицама бивше државе, једине легалне и легитимне оружане формације.

Савчић је истакао да се показало као оправданим формирање јединица Војске Републике Српске, која је у коначном одбранила Српску - највишу тековину борбе српског народа.

Говорећи о актуелном положају борачких категорија у Српској, Савчић је навео да је тешка ситуација када је ријеч о демобилисаним незапосленим борцима, те подсјетио да је покренута иницијатива да борачки додатак на мјесечном нивоу добијају сви незапослени борци.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић подсјетио је на свечаности да је српски народ Романије дао немјерљив допринос у Сарајевско-романијском корпусу, који је имао 20.000 бораца, од којих је 4.000 погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату у спасавању слободе и части.

На свечаности поводом Дана формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизована бригаде говорили су и комадант Друге романијске моторизоване бригаде Радован Видовић, замјеник начелника општине Соколац Љубо Ерић, предсједник Одбора борачких организација ове регије Жељко Лалић и други.

У Цркви Светог пророка Илије у Сокоцу служен је парастос за 285 погинулих бораца из Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде.

Парастос је служило локално свештенство, уз присуство породица погинулих бораца и бораца протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

На централно спомен-обиљежје, на коме је уписано 1.200 имена погинулих бораца са простора Сарајевско-романијске регије, вијенце су положиле делегације БОРС-а, града Источно Сарајево, Борачке организације општине Соколац и чланови породица погинулих бораца ове општине.

Вијенце су положиле и делегације локалне власти, борачких организација Пала, Хан Пијеска, Трнова, те Борачке организације "Илиџански борац", као и заједничка делегација Гацка и Билеће.

Делегација соколачке Борачке организације положила је вијенац и на спомен-чесму у гробљу гдје су сахрањена 82 борца са подручја те општине.

Поводом Дана формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизована бригаде посјећена је и Спомен соба у којој се налази 630 фотографија погинулих бораца са простора Сарајевско-романијске регије, гдје је служен и помен.