latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:46 | Аутор: СРНА

Малешевић на 12. Свесловенском сабору у Москви (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Москви да Република Српска, како власт, тако и народ, подржава сваки подухват усмјерен на обнову и јачање јединства словенских народа и земаља.

Малешевић, који присуствује пленарном засједању 12. Свесловенског сабора у Москви, истакао је да ће Српска учинити све што је у њеној моћи да се сарадња у области просвјете и културе развија на добробит свих.

"Савршено је јасно да нам је свима заједно потребна висока самосвјест о заједничком поријеклу, историји и интересима у садашњости и будућности, које можемо истински остваривати само на великом насљеђу-самопрегорној борби за истину и правду за које су страдали и наши преци", поручио је Малешевић на Сабору.

Он је нагласио да је дужност свих, посебно оних који раде на руководним позицијама, да младе васпитавају у духу љубави и братства, а да сусрет представника свих словенских народа види као прилику да се о тим задацима и искуствима разговара.

"У програмима васпитања и образовања, једном ријечју просвјећивања, као и у културној политици у цјелини, на првом мјесту у Републици Српској је увијек било свето начело човјечности, хуманизам који не познаје границе ма које врсте. У том раду постигли смо и одређене резултате, а наша главна брига увијек је била и духом и тијелом здрава омладина", истакао је Малешевић.

На пленарном засједању 12. Свесловенског сабора, који се од данас до 24. маја одржава у Москви, Малешевић учествује као представник Републике Српске заједно са 400 делегата, представника словенских земаља.

У оквиру сабора биће одржана међународна конференција "Ослободилачка мисија Црвене армије у Европи /1944-1945/ и национално-ослободилачки покрет у словенским земљама", те обиљежен Дан словенске писмености и културе.