latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Зашто је напад на Палмиру огроман губитак за човјечанство?

Снаге Исламске државе преузеле су јутрос потпуну контролу над сиријским градом Палмира угрозивши тако артефакте од непројцењиве вриједности.
Баалов храм из 1. вијека у Палмири (Фото: tripadvisor.com) -
Баалов храм из 1. вијека у Палмири (Фото: tripadvisor.com)

Озлоглашени џихадисти који су оснивали калифат прошле године на територији Ирака и Сирије, прокрчили су пут у Палмиру пјешице, послије продора на сјеверу града, али поставља се питање зашто је тај град важан и шта он значи за човјечанство и свјетску културну баштину.

Палмира се налази на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине и представља праву оазу са рушевинама из античког доба.
Тамо се налазе рушевине некад раскошних грађевинских здања као што су: Баалово светиште, трг, улице, палате, позоришта, хришћанске базилике и друго. Скулптуре које се тамо налазе су спој градитељског насљеђа Блиског истока и класичне римске умјетности.

Највеличанственији споменик у Палмири је Баалов храм из 1. вијека који се сматра најзначајнијом вјерском грађевином на цијелом Блиском истоку. Настао је као хеленистички грчки храм, од чега су остали само камени фрагменти.

Други најбитнији споменик у Палмири је позориште које, такође, датира из 1. вијека и од којег је сачувано девет редова столица. Иза њега се налазио мали Сенат гдје је локално племство расправљало о правним и политичким одлукама, као и такозвани "Тарифни суд" гдје је, према једном натпису, била царинарница за караване.

Једна од улица води до Диоклецијановог кампа који је изградио Сирије Сосианус Хиероклес, с остацима велике дворане у којој су се држали заставе легија. Тамо се налази и храм сиријске богиње Алат из 2. вијека, затим Врата Дамаска и Храм Ба'ал-Шамина из 17. године.

Пољски тим археолога, који ради у Палмири од 1958. године је 2005. у рушевинама храма Лата пронашао камену скулптуру крилате богиње побједе - Нике.

Исти тим је у сарадњи са сиријским археолозима 2008. година откопао цркву за коју се вјерује да је највећа икад откривена у Сирији. Они наводе да црква датира из 8. вијека и да је до сада највећа пронађена те врсте, димензија 47 са 27 метара. У црквеном дворишту пронађен је и мали амфитеатар гдје су, како верују стручњаци, обављани хришћански ритуали.

Генерални директор УНЕСКО-а Ирина Бокова осудила је данас напад на Палмиру и упозорила да би то представљало огроман губитак за човјечанство.

"Палмира је изузетно мјесто свјетске баштине у пустињи и њено уништење би било не само ратни злочин, већ огроман губитак за човјечанство", казала је Бокова.

Борци Исламске државе до сада су уништили и древне градове Нимрод и Хатру у Ираку.