latinica  ћирилица
21/05/2015 |  16:31 | Аутор: СРНА

Србац: Неуспјела примопредаја дужности

Покушај да се данас у згради општине Србац изврши примопредаја дужности између новоизабраних и опозваних општинских функционера није успио, а коначну ријеч даће надлежни суд.
Србац - Фото: РТРС
СрбацФото: РТРС

На иницијативу нове скупштинске већине у општинском парламенту у Српцу, коју чини 12 одборника СНСД-а и један одборник ДНС-а, данас је требало да буде извршена примопредаја дужности између опозваног предсједника Скупштине општине /СО/ Зорана Ђукића и новоизабраног Горана Гаврановића и опозваног секретара општине Драгице Вранић и новоизабране Слађане Шкрбић.

До тог чина није дошло, а актуелни предсједник Зоран Ђукић рекао је да
остаје при ставу да двије посљедње сједнице СО Србац "нису одржане у складу са Статутом и Пословником о раду".

"Тако су и акта која су донесена за нас нелегална и нелегитимна", навео је Ђукић и додао да од примопредаје нема ништа и да супротна страна може своја права тражити путем надлежног суда.

Новоизабрани предсједник СО Србац Горан Гаврановић наглашава да је најбитније у свему да СНСД и ДНС имају скупштинску већину, којој се повремено прикључују и два одборника СДС-а, што је 15 од укупно 25 одборника.

"Наша акта заиста нису овјерена печатом, јер нам то не дозвољава опозвана власт. Мислили смо да ћемо данас у демократском договору ријешити блокаду законитог функционисања општинског парламента, али то очито није могуће, па ћемо бити принуђени да правду остваримо путем суда, а да против одговорних лица поднесемо кривичне пријаве", рекао је Гаврановић.

Чину заказане примопредаје присуствовали су представници Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске Дарко Вученовић, Огњен Обрадовић и Душко Милојевић, који су сагледали ситуацију у овој локалној заједници.

Као правни заступник актуелне власти присуствовао је адвокат Дарко Кременовић из Градишке.

"Није ми јасно кога је данас заступао адвокат Дарко Кременовић, скупштинску мањину од 10 одборника или цијелу скупштину, што би било нормално. Друга нејасноћа је због чега је предсједник Ђукић тражио адвоката, ако се зна да је за тај посао плаћен досадашњи секретар СО Србац Драгица Вранић, дипломирани правник", рекао је предсједник Комисије за примопредају Крсто Чавор.

Чавор, који је уједно и предсједник Клуба одборника СНСД-а, додао је да је у Српцу очито дошло до правног насиља мањине над већином.

Сличне констатације Чавор је изнио и на конференцији за новинаре ОО СНСД Србац на којој су о незаконитом функционисању законодавне власти у Српцу своје мишљење изнијели предсједници општинских одбора СНСД-а Млађан Драгосављевић и СДС-а Љубо Ракић и новоизабрани предсједник СО Србац Горан Гаврановић и потпредсједник Теодор Стојковић.