latinica  ћирилица
21/05/2015 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Интензивирана војна сарадња са Ираком

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас током разговора с ирачким премијером Хајдер ал-Абадијем у Москви, да се интензивира војна сарадња Русије и Ирака.

Путин је рекао да су Ирак и Русија партнери дуги низ година и да је у последње двије године билатерални трговински промет десетоструко повећан.

"Ирак је наш дугогодишњи и поуздани партнер у региону. Упркос свим потешкоћама у свјетској економији и тешкоћама у региону, наши односи се успијешно развијају", рекао је Путин, а пренио Тасс.

"Мада наша укупна трговинска размјена није велика, она се у последње двије године удесетостручила", навео је руски предсједник.

Путин је истакао да Русија у Ираку спроводи велике пројекте у којима учествују руске компаније, а да су те инвестиције процијењене на милијарде долара.

Путин је истакао и развој цивилне, војне и техничке сарадње с Ираком, пренијела је руска агенција.

Ирачки премијер је дошао у посјету Русији раније данас, рекавши да је стигао упркос упозорењима "неких снага" да не иде.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је уочи разговора да је Русија спремна да снабдије Ирак оружјем у борби те земље против радикалне Исламске државе чији су џихадисти прошле недеље стекли још предности у Ираку и Сирији, пренио је Ројтерс.

Лавров је рекао да ће Москва учинити све да помогне влади у Багдаду у борби против радикалних снага.

Исламска држава је прошле недеље заузела град Рамади и то је био највећи ударац за владу у Багдаду у последњих годину дана, што свједочи о слабости ирачке армије и ограниченим учинцима ваздушних удара које врше Сједињене Америчке Државе, наводи британска агенција.

Снаге Исламске државе преузеле су јутрос потпуну контролу над сиријским градом Палмира угрозивши тако артефакте од непроцењиве вијредности.

Озлоглашени џихадисти који су оснивали калифат прошле године на територији Ирака и Сирије, прокрчили су пут у Палмиру пјешице, после продора на сјеверу града. Палмира се налази на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине и представља праву оазу са рушевинама из античког доба.