latinica  ћирилица
21/05/2015 |  17:35 | Аутор: СРНА

Трговински дефицит БиХ смањен за 122,1 милион КМ

Трговински дефицит БиХ који износи 1,44 милијарде КМ у прва три мјесеца ове године, усљед раста извоза и пада увоза, смањен је за 122,15 милиона КМ у односу на исти период 2014. године, наведено је у Анализи Министарства спољне трговине и економских односа о спољнотрговинској размјени БиХ.

Према анализи Министарства, коју је Савјет министара БиХ данас примио к знању, у прва три мјесеца увезено је робе у вриједности од 3,56 милијарди КМ, што је за 1,85 одсто мање него у првом тромјесечју претходне године.

Укупан извоз износио је 2,12 милијарди КМ, што представља раст за 54,89 милиона КМ или 2,66 одсто у односу на исти период претходне године. Тако је покривеност увоза извозом износила 59,47 одсто, што је за 2,62 одсто више него у истом периоду прошле године.

Европска унија је и даље главни спољнотрговински партнер, тако да у укупном обиму робне размјене ЕУ учествује са 64,03 одсто, а слиједе земље потписнице споразума "ЦЕФТА 2006" са 13,26 одсто, док се 22,71 одсто односи на остале земље.

БиХ је у прва три мјесеца ове године највише извозила у Њемачку, Италију, Хрватску те Србију, а забиљежен је раст извоза у Турску од 73,05 одсто у односу на исти период 2014. године.

Истовремено се највише увозило из Њемачке, Италије, Србије, Хрватске, Кине и Русије. Тако је БиХ највећи дефицит у овом периоду имала са Кином, Русијом, Србијом и Хрватском.

У прва три мјесеци ове године највише су се извозили алуминијум, електрична енергија, аутомобилска сједишта, обућа са спољашњим ђоновима од гуме, пластике и коже, те сунцокретово уље, кукуруз, топла ваљана жица од жељеза или нелегираног челика - изолирана жица, а порастао је и извоз пољопривредних производа за 29,06 одсто.

Највише су се увозила нафтна уља, осим сирових, те лични аутомобили и нафта.

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију Министарства за људска права и избјеглице о збрињавању лица под међународном заштитом у БиХ, која ће бити достављена Парламентарној скупштини БиХ.

Закључено је да су свим лицима са статусом избјеглица или супсидијарне заштите осигурана припадајућа права у БиХ. По овом основу су до 31. децембра 2014. године збринута 104 лица с признатим избјегличким статусом и 23 лица са статусом супсидијарне заштите.

Министарство за људска права од 2000. године управља Избјегличким прихватним центром "Салаковац" у Мостару, који служи за организован смјештај ових лица.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о успостављању пољопривредног информационог система у БиХ с прегледом предузетих активности ради усклађивања ове области са правним наљеђем ЕУ.

Министарство је задужено да у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта финализира активности на припреми оквирних смјерница за успостављање и развој пољопривредног информационог система у БиХ које ће бити достављене Савјету министара на усвајање.

На приједлог Министарства финансија и трезора донесена је одлука о допунама одлуке о критеријумима за избор банака за држање депозита из кредитних и грант извора којима се финансирају пројекти у БиХ с циљем постизања најмање изложености ризицима у управљању депозитима уз најмање губитке и трошкове.