latinica  ћирилица
21/05/2015 |  18:04 | Аутор: РТРС

Спасовдан- крсна слава Бањалуке, Невесиња и И. Новог Сарајева

Српска православна црква прославља данас Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник који се обиљежава 40 дана након Васкрса. Спасовдан као крсну славу прослављају Бањалука, Невесиње и Источно Ново Сарајево.
Бањалука: Спасовдан -слава града (архив) - Фото: РТРС
Бањалука: Спасовдан -слава града (архив)Фото: РТРС

 Град Бањалука обиљежава данас крсну славу, Вазнесење Господње – Спасовдан.
У Храму Христа Спаситеља служена је света архијерејска литургија, обављено је освештање славског жита и колача. По завршетку славског обреда организована је и Спасовданска литија око Саборног храма.

Грађани Бањалуке кажу да сваке године на овај дан долазе у Храм Христа Спаситеља, како би се помолили за здравље најближих, али и за своје суграђане.
Обиљежавање крсне славе Града почело је 19. маја, када је у Културном центру Бански двор отворена изложба икона “Теби Господе”, Радмиле Лукетић. Уочи Спасовдана, синоћ је на платоу испред Храма одржан богат културно-умјетнички програм. Бројној публици, између осталих, представили су се Мјешовити хор “Јединство”, Градски тамбурашки оркестар, као и фолклорни ансамбли “Веселин Маслеша”, “Чајавец” и “Пелагић”, каже градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић.
Уз црквена звона послије литургије, освештања жита и ломљењa славског колача, кренула је свечана литија.

Свечаности уочи Спасовдана

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно град Бањалука и Српска православна црква-парохија бањалучка.
Крсну славу, грађанима Бањалуке честитали су предсједник Милорад Додик, предсједник парламента Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић. Осим Бањалуке, Спасовдан, обиљежавају још и град Источно Сарајево и општина Невесиње. 

 Вазнесење Господње – Спасовдан, обиљежен је данас и у Невесињу. Спасовдан као крсну славу, прославили су Саборни храм, посвећен овом празнику, изграђен 1886.године, гдје је служена света литургија, и општина Невесиње. У оквиру крсне славе, улицама Невесиња прошла је литија. Крсној слави Храма и општине, осим представника локалних институција, присуствовали су представници херцеговачких општина , удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Уочи Спасовдана, у невесињској Галерији отворена је изложба икона Старе и Саборне цркве у Мостару и из манастира Житомислић. 

Поводом Спасовдана, крсне славе и Дана општине Источно Ново Сарајево служена је литургија у цркви Св. Георгија у Миљевићима, те положено цвијеће и вијенци на централно спомен обиљежје погинулим војницима, који су дали допринос за опстанак српског народа на сарајевском пољу.

Спасовдан- Источно Ново Сарајево

На Спасовданској свечаности уручена су признања истакнутим колективима и појединцима који су доприњели развоју и угледу ове локалне заједнице. Са скупа је поручено да се општина у континуитету развија, а да је прошла година била једна од најуспјешнијих.