latinica  ћирилица
21/05/2015 |  18:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Љубљана: "Краљевина Енклава" припада Словенији

Најновија микродржава на свету "Краљевина Енклава", коју су у априлу прогласили пољски туристи, заправо је дио Словеније, саопштили су данас словеначки званичници.

"Територија коју су прозвали 'Краљевина Енклава' је словеначка", навело је Министарство спољњих послова Словеније у саопштењу достављеном агенцији АФП.

Међутим, Хрватска се можда неће сложити са тим, будући да се та неплодна област површине 100 квадратних километара налази у зони коју разматра међународни панел за арбитражу са сједиштем у Хагу који се бави дуготрајним пограничним спором између Словеније и Хрватске.

Словеначко министарство каже да та област близу словеначког града Метлика и 50 километара западно од Згреба није "ничија земља" као што је локално становништво рекло пољским туристима. Панел за арбитражу би требало да донесе одлуку до краја ове године.

"Краљевину Енклаву" основао је Пољак К. Врона. Иако нема велику територију, "Краљевина Енклава" има своје странице на Интернету, као и профиле на друштвеним мрежама Твитеру и Фејсбуку.

Врона је себе прогласио за "краља" и на изборима одабрао неколико министара.
"Краљевина Енклава" још нема заставу ни главни град, али зато има мото - "грађани цијелог свијета", као и валуту. Службени језици нове "државе" су енглески, пољски, хрватски, словеначки и кинески, а ова нова "микродржава" већ има 134 "држављана".