latinica  ћирилица
21/05/2015 |  20:21 | Аутор: Агенције

Јувентус мора платити 3.000 евра увријеђеном навијачу

Суд у близини Напуља наредио је Јувентусу да плати 3.000 евра навијачу Наполија којег је увриједило скандирање на стадиону у Торину током утакмице два тима.
Фудбалери Јувентуса побједници Купа Италије (ФОТО: sportnews.eu) -
Фудбалери Јувентуса побједници Купа Италије (ФОТО: sportnews.eu)

Према тој чудној одлуци, шампион Италије мора да плати адвокату Ђованију Де Анђелису 305 евра за цијену улазнице за стадион, возну карту и боравак у Торину, као и 1.000 евра за нанијету моралну штету. Уз то и правне трошкове за прво и друго суђење, пренијели су италијански медији.

Управа "Старе даме" мораће да плати укупно 3.000 евра Де Анђелису, који је био увријеђен скандирањем на стадиону Јувентуса 10. новембра 2013. године. Он је морао раније да изађе са стадиона, а суд је пресудио да је атмосфера на стадиону постала неподношљива због сталног вријеђања Наполитанаца.

"Током првог полувремена навијачи Јувентуса су развили транспарент који прижељкује ерупцију Везува, као и смрт Наполитанцима. Транспарент је био на средини трибине, онда је спуштен ниже, а редари га нису уклонили. Јувентус мора да сноси одговорност зато што запослени у клубу нису предузели никакве кораке да зауставе срамно поашање својих навијача", пише у образложењу пресуде.

Судија је навео да се на стадиону ни преко разгласа није чуо позив да се престане са вријеђањем, што би, како је наведено, био јасан знак да се такво понашање осуђује.

У Италији се судови према антинаполитанском скандирању односе исто као и према расистичком, што доводи до потпуне или дјелимичне забране присуства публике утакмицама.