latinica  ћирилица
21/05/2015 |  20:27 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД у Палмири убила најмање 17 људи

Џихадисти Исламске државе убили су у Палмири најмање 17 људи, међу њима припаднике сиријских оружаних снага и провладине цивиле, од како су освојили тај град, саопштила је данас Опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону. Некима од убијених одсјечена је глава, каже се у саопштењу.
Палмира - Фото: РТС
ПалмираФото: РТС

Исламска држава је заузела Палмиру у сриједу. Опсерваторија је навела да је ИД убила укупно 49 људи у области у близини Палмире док је напредовала према том граду.
 Канцеларија Уједињених нација за људска права саопштила је раније данас да је око једна трећина од 200.000 становника Палмире побјегла је из тог града у последњих пар дана, за вријеме борби владиних снага и припадника Исламске државе.
 Представница УН Равина Шамдасани је рекла, позивајући се на поуздане изворе, да је било извјештаја да су владине снаге спречиле цивиле да оду прије него што они сами побјегну пред припадницима Исламске државе који су послије и преузели контролу над градом.
 "Према извјештајима, припадници ИС ишли су од врата до врата и тако претраживали град, тражећи људе повезане са владом. Јављено је да су ове седмице припадници ИС извршили егзекуцију над најмање 14 цивила", рекла је Шамдасани а пренио Ројтерс.
 Снаге Исламске државе преузеле су јутрос потпуну контролу над Палмиром угрозивши тако артефакте од непроцјењиве вриједности.