latinica  ћирилица
21/05/2015 |  22:14 | Аутор: СРНА

Представљена антологија "Бањалука пјесмом опјевана"

У Академији наука и умјетности Републике Српске вечерас је, поводом крсне славе града Бањалука - Спасовдана, представљена антологија пјесама "Бањалука пјесмом опјевана", приређивача Миодрага Милутиновића.
Представљена антологија "Бањалука пјесмом опјевана" - Фото: СРНА
Представљена антологија "Бањалука пјесмом опјевана"Фото: СРНА

У антологији је сакупљено 216 народних и лирских ауторских пјесама из различитих историјских периода, које говоре о овом граду.

Антологија, у 11 поглавља, садржи севдалинке, народне епске, лирске и епско-лирске пјесме у којима се помиње Бањалука, пјесме настале у овом граду, пјесме о Бањалуци из времена Народноослободилачког рата и великог земљотреса, те лирске ауторске пјесме.

Милутиновић је рекао да је идеја за ову књигу настала прије неколико година и да је, инспирисан темом, пјесме скупљао из 50 до 60 различитих извора.

"Најтеже је било разлучити поглавље о народним пјесмама, а у епским имамо јунака и што је још занимљивије, жена", рекао је Милутиновић, наводећи да су у антологији скупљене и пјесме 85 пјесника.

Један од рецензената антологије Радмило Маројевић рекао је да ова књига свједочи да је Бањалука била и остала велико средиште лирског и епско-лирског пјевања.

"Ова збирка биће сигурно предмет даљих проучавања стиха и језика, као и етно-културолошких елемената", поручио је Маројевић.

Он је додао да се у књизи појављује много тога што је потребно знати о овом граду, између осталог, и податак да су Бањалука и Врбас град били два одвојена мјеста.

У антологији су дате и биографије пјесника, као и 24 аутентичне фотографије из различитих историјских периода Бањалуке.

Издавач антологије је Друштво чланова Матице српске у Републици Српској.