latinica  ћирилица
21/05/2015 |  22:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови роман Светислава Басаре "Анђео атентата"

Вечерас је у Делфи кафеу у СКЦ-у премијерно представљен београдској публици нови роман Светислава Басаре "Анђео атентата", који се у књижарама појхавио прије мање од мјесец дана, а већ се штампа треће издање.

О дјелу које је четврти Басарин роман објављен први пут код "Лагуне" (Гнусоба, Дуговечност, Меин Кампф) која је , иначе, поново издала неке од његових најбољих наслова из претходног периода (Фама о бициклистима, Уклета земља, Лоонеy Тунес, Напукло огледало, Монголски Бедекер и Срце земље) говорили су, поред аутора, уредник Дејан Михаиловић и писац, новинар и књижвени критичар Мухарем Баздуљ.

Михаиловић који је као уредник потписао и остала четири романа првобитно штампана код "Лагуне" је констатовао да је и овога пута, као и свих претходних, имао мало посла и било је право задовољство сарађивати са писцем који је мајстор свог заната, а било је и пуно смијеха, што је онај квалитет који читаоци највише цијене.

"Овога пута, писац је одабрао изазовну тему (постхумне мемоаре престолонасљедника надвојводе Франца Фердинанда послије атентата који је извршио Гаврило Принцип) и то је извео на свјеж и интригантан начин свиојствен само овом писцу који је мајстор сатире", рекао је Михаиловић.

"Фердинанд са оне стране гроба диктора свом посмртном секретару Фердинанду Бертхолду своје виђење Сарајевског атентата, његових узрока и посљедица. Са непресушним хумором и иронијом, Басара кроз сулуд дијалог двојице протагониста, обесмишљава стереотипна историјска тумачења и нуди своју, умјетничку увјерљиву слику догађаја који су довели до Првог свјетског рата. Исмијавајући словенску аљкавост и ратоборност, колико и германску декаденцију и охолост, он излаже беспоштедној порузи подједнако велике и мале народе у гротлу 20. вијека", додао је Михаиловић.