latinica  ћирилица
22/05/2015 |  09:08 | Аутор: РТРС

До 15. јуна Србија ће бити дигитализована

Државна секретарка у министарству трговине, туризма и телекоминикација Татјана Матић изјавила је да ће процес дигитализације бесплатног телевизијског сигнала бити комплетно завршен до 15 јуна, када ће се угасити сви аналогни предајници.
Телевизија - Фото: РТРС
ТелевизијаФото: РТРС

"Читав овај процес од почетка је био помало мистификован. Људи су примали сигнал преко аналогне, собне или кровне антене и у великом дијелу земље су имали проблеме са сигналом и сметње.То је многе наше кориснике натјерало да пређу на кабловку или сателит", наводи Матић у интервјуу за "Курир".

Она је навела да је за дигитални сигнал само потребно набавити СТБ уређај и добиће се минимум 10 телевизијских канала - прије свега националних и локалних, уз бољи квалитет звука и слике.

На опаску да су грађани скептични да ли ће дигитални сигнал остати бесплатан, Матић тврди да ће увијек бити бесплатан и да се не може наплаћивати грађанима.

"Многи дигитализацију мјешају са претплатом за Јавни сервис, али ми немамо везе с тим. Испоручили смо 160.000 ваучера за социјално угрожене катерорије за куповину СТБ уређаја. Држава је у обавези да омогући увођење новог сигнала, као што је некада била у обавези да омогући увођење телевизије", наводи Матић.

Она је признала да је процес био веома дуг и тежак и да су се сусретали са многим изазовима, али сада је процес у финалној фази и 15. јуна цијела држава ће прећи на дигитални сигнал.

"Аналогни сигнал у зони Авалског торња који прима 2,5 милиона људи, биће угашен 25. маја. Понуда СТБ уређаја за пријем бесплатног дигиталног уређаја је разноврсна и цијене се крећу око 3.000 динара и навише у зависности од додатних опција", наводи Матић и препоручује уређај који носи жиг гаранције "Дигитал ТВ".