latinica  ћирилица
22/05/2015 |  10:54 | Аутор: СРНА

Брасер: Предсједавање шанса за реформе и напредак

Предсједавајућа Парламентарне скупштине Савјета Европе Ан Брасер изјавила је данас у Сарајеву да предсједавање Комитетом министара Савјета Европе представља прилику за реформе и напредак на европском путу БиХ

"БиХ је прошлог уторка преузела предсједавање Комитетом министара, а јуче је почело провођење Акционог плана, што је јако добар почетак", рекла је Брасерова на сједници Сталног комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Према њеним ријечима, предсједавање БиХ Комитетом министара дешава се у тешком тренутку.

- Имате много изазова пред собом - кршење људских права, говор мржње и нетолеранцију, да не спомињемо тензије у Македонији и пријетње од тероризма - истакла је Брасерова.

Наводећи да је ријеч о великим изазовима за све, Брасерова је поручила да БиХ има велику одговорност у томе.

- Ово за вас представља прилику да направите одређене резултате у реформама, јер заиста су БиХ потребне све те реформе да би испунила сва очекивања и предуслове Савјета Европе - нагласила је Брасерова.

Она је честитала БиХ на одабраним приоритетима током предсједавања Комитетом министра Савјета Европе.

- БиХ, такође, има велику одговорност за цијели регион, у којем су веома јаке тензије - додала је Брасерова.

Она је изразила наду да ће на крају мандата предсједавања БиХ Комитетом министара Савјета Европе сви заједно свједочити великим помацима и резултатима у реформама у БиХ.

- Најбоље оружје против свих пријетњи јесу јаке институције засноване на демократији, владавини права и заштити људских права - закључила је Брасерова.

На отварању састанка, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић је поручио да ће БиХ учинити максималне напоре како би оправдала указано повјерење.

Према његовим ријечима, предсједавање Комитетом министра Савјета Европе за БиХ је прилика да се покрене из вишегодишњег застоја на европском путу.

Оцјењујући да је БиХ потребна одлучнија улога међународне заједнице, Џаферовић је поздравио британско-њемачку иницијативу као знак појачане заинтересованости међународне заједнице за БиХ.

- С друге стране, БиХ је потребна озбиљна и одговорна власт, спремна на дијалог и трагање за рјешењима - рекао је Џаферовић, оцијенивши да је власт формирана након прошлогодишњих избора спремна за такве кораке.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак изјавио је да ће БиХ учинити све да се понаша одоговорно и да одговори захтјевима Савјета Европе.

- У тренутку када се многе земље суочавају с безбједносним изазовима, наше предсједавање има много веће значење за нас - рекао је Чолак.

Према његовим ријечима, БиХ чекају бројне реформе, међу којима економска, фискална, пореска, реформа јавне управе и друге.

Он је посебно истакао реформу правосуђа, наводећи да се без независног правосуђа није могуће борити против криминала.

Чолак је додао да БиХ очекује провођење одлука Европског суда за људска права у случајевима "Сејдић и Финци" и "Зорнић", што указује на то да је потребна и уставна реформа у БиХ.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак најавио је да ће се БиХ у наредних шест мјесеци фокусирати на поштовање демократије, владавине права и људских права, што су три стуба Савјета Европе.

Црнадак је за октобар најавио одржавање конференције на којој ће бити ријечи о провођењу Истанбулске конвенције, те конференцију у Мароку о заједничкој партнерској политици о тероризму.

Он је додао да ће пажња током шестомјесечног предсједавања БиХ Комитетом министара Савјета Европе бити посвећена и Европској културној конвенцији и културном дијалогу.

Црнадак је истакао да ће у провођење Акционог плана бити укључени сви нивои власти у БиХ.

- Предсједавање Комитетом министара Савјета Европе потребно је искористити да се европски дух доведе у БиХ - закључио је Црнадак.