latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:27 | Аутор: СРНА

Бањалука: Сејфудин Токић ухапшен због изазивања националне мржње (ВИДЕО)

Предсједник Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудин Токић и Аднан Бајрић ухапшени су данас у Бањалуци, након што су у близини Скупштине града истакли заставу тзв. Армије РБиХ.
Сејфудин Токић у Бањалуци (Фото: Независне новине) -
Сејфудин Токић у Бањалуци (Фото: Независне новине)

20:05- Сејфудин Токић вечерас је пуштен на слободу након испитивања у Окружном тужилаштву Бања Лука. Након изласка из притвора новинарима је рекао да је његово хапшење политичко и да га је наручио предсједник РС-а Милорад Додик.

"Моја намјера није била да икога провоцирам, а заставу БиХ ћу истицати у свакој прилици и на сваком мјесту", рекао је.

Из притвора је пуштен и Аднан Бајрић који је био с Токићем у вријеме хапшења.

Токић и Бајрић биће испитани су о околностима у вези са извршењем кривичног дјела изазивање националне, вјерске и расне мржње и нетрпељивости.

12.00 - Сејфудин Токић и Аднан Бајрић су данас  у Улици Српска на подручју између Скупштине град Бањалука и Храма Христа Спаситеља провоцирали грађане који су присуствовали обиљежавању 23 године од смрти 12 бањалучких беба.

На скупу, којем је присуствовало око 150 грађана, Токић је вербално напао поједине грађане, говорећи, између осталог, "ви сте геноцидна творевина" и "ваша полиција је геноцидна".

Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић, осудила је Токићев поступак и навела да свако треба да зна да у Републици Српској владају ред и мир и да је полиција сигурно имала оправдан разлог за Токићево привођење.

Сејфудин Токић

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да је Токићев чин распиривање националне мржње јер се то десило испред храма Христа Спаситеља и на дан обиљежавања смрти 12 бањалучких беба.

Токић се, према Лукачевим ријечима, на годишњици појавио са заставом Босне и Херцеговине, након чега је дошло до вербалног конфликта са присутнима, а грађани су о томе обавијестили полицију, након чега је Тужилаштво издало налог за Токићево привођење због "распиривања вјерске и националне нетрпељивости".

Драган Лукач

"Не бих овом приликом износио своје лично мишљење о Токићу, али јасно је да су његови јавни наступи и активности прешли сваку границу. Ово је јасна провокација, поготово зато што се све то десило испред споменика који је подигнут у знак сјећања на 12 трагично преминулих бањалучких беба.

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајилица осудио је Токићеве активности, истакавши да је добро што је полиција показала да се оне не могу некажњено проводити.

Повод за истицање заставе је годишњица од пријема БиХ у Уједињење нације, изјавио је Токић претходних дана када је најављивао овакав потез.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра непримјереним данашње понашање Сејфудина Токића у Бањалуци, на дан када се Бањалучани сјећају 12 беба које нису имале кисеоник да преживе и дочекају своје срећно дјетињство.
"Токићево понашање је још један хушкачки покушај да се и онако крхким међунационалним односима у БиХ долије уље на ватру. Мислим да то није добра порука за Бањалуку, Републику Српску, БиХ и народе у БиХ", рекао је Чубриловић.

Токић је на прошлогодишњим општим изборима био кандидат за предсједника Републике Српске.

ДОДИК: ТОКИЋ ЈЕ ПОСТАО АКТИВИСТА "ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Сејфудин Токић, који се појавио са ратном заставом такозване Армије БиХ у центру Бањалуке, постао активиста "Исламске државе".
"Он жели да изазове пажњу. Ријеч је о једном пропалом политичком и људском лику, једном од мултиетничара из ранијег периода који се заклињао на причу о мултиетничкој Босни, а одједном је постао активиста 'Исламске државе'", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је оцијенио да Токић жели да скрене пажњу јавности, наглашавајући да је ратна застава такозване Армије БиХ непријатељска застава за Републику Српску и српски народ.

"Наша застава, застава Републике Српске, постојала је као застава српског народа на овим просторима и она није изишљена за разлику од те заставе БиХ која је измишљена и коју је измислио Алија Изетбеговић и од које су многи Срби страдали", нагласио је Додик.

Он је навео да је због тога Токићев поступак провокација, покушај да на тај начин скрене пажња и изазове додатно узнемирење.

"Логично је било да буде приведен. Треба видјети које санкције се могу изрећи, да ли је то у сфери прекршаја или кривичног дјела, али очигледно је да ће такав догађај морати да се санкционише у форми кривичне одговорости за нарушавање јавног реда и мира и узнемиравање, а можда чак и изазивање мржње", истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да та ратна застава не може да буде компатибилна са оним што осјећају у Републици Српској.

"Ми нашу заставу Републике Српске не носамо нигдје по Федерацији БиХ и не намећемо је било коме, за разлику од њихове ратне заставе коју нам покушавају наметнути", рекао је Додик, наводећи да ФБиХ нема своју заставу, што говори о томе како је конституисана.

Додик је закључио да је ријеч о покушају провокације, који се најављивао за данашњи дан. Он је подсјетио да је Токић прије неколико дана најављивао да ће "урадити нешто масовно".

"А сва масовност, колико ја видим, свела се на једног лика и једно недјело Сејфудина Токића", рекао је Додик.