latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:52 | Аутор: СРНА

Лукач-Михајлица: МУП Српске дјеловао у оквиру надлежности (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Миланко Михајлица оцијенили су данас у Бањалуци да МУП Српске није изашао из оквира надлежности приликом провођења полицијске акције "Рубен".
Састанак Лукач - Михајлица - Фото: СРНА
Састанак Лукач - МихајлицаФото: СРНА

Коментаришући информацију Савјета министара БиХ о терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, 27. априла, у којој је убијен један, а рањена два полицајца, као и информацију о акцији Специјалног тужилаштва и МУП-а Републике Српске након тог напада, Лукач је истакао да МУП нема обавезу према Савјету министара БиХ.

- Савјет министара БиХ може да доноси закључке, али МУП ће све акције на заштити својих грађана радити у складу са законом и у томе нас неће нико спријечити - додао је Лукач, напоменувши да наведена акција још није окончана.

Он је оцијенио да није било прекорачења овлаштења полицајаца у акцији "Рубен" и да је све рађено у складу са законом.

- Није било ниједне жалбе од лица која су приведена у овој акцији. Сви који покушавају да све политизују и направе нешто друго, нису у праву - каже Лукач и оцјењује да су информације полиције у овој акцији биле тачне.

Лукач је, коментаришући изјаву лидера СДС-а Младена Босића да је сумњичав у рад МУП-а, рекао да је Босићево правило да сумња у све и свашта, али да мора да наведе конкретне случајеве.

- Он може да сумња у МУП и све у Републици Српској. МУП превасходно жели да заштити грађане Републике Српске, што подржава и скупштински Одбор за безбједност - каже Лукач.

Михајлица је подсјетио да је акција "Рубен" изведена по налогу Специјалног тужилаштва Републике Српске и да је била у надлежности МУП-а Српске.

- Борба против тероризма не смије бити политизована и треба радити на смуривању тензија - рекао је Михајлица, напоменувиши да све институције треба да раде свој посао.

Он је навео да треба завршити истрагу о класичном терористичком акту у Зворнику.

- Неприхватљиво је свако оспоравање чињеница да је у Зворнику почињен терористички акт и вјерујем да о овом питању постоји потпуно политичко јединство у Републици Српској - категоричан је Михајлица.