latinica  ћирилица
23/05/2015 |  08:28 | Аутор: СРНА

И.Сарајево- Ветерани обиљежавају Дан Војне полиције

Удружење ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске у сарадњи са Борачком организацијом Источно Ново Сарајево обиљежавае данас Дан Четвртог батаљона Војне полиције.
Источно Сарајево - Фото: Novosti.rs
Источно СарајевоФото: Novosti.rs

Прије почетка ратних дејстава јединица је била у саставу 288. батаљона Војне полиције ЈНА /бивша 7. Армијска област/, која је била смјештена у сарајевској касарни "Виктор Бубањ".

Јединица је 23. маја. 1992. године напустила касарну и била је измјештена у село Тврдимићи, гдје се први пут постројава у формату батаљона 25. маја и тај дан се прославља као Дан Четвртог батаљона Војне полиције.

Уз уобичајене војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од ратних дејстава непријатеља.

Припадници ове јединице ратовали су на Трескавици, Игману, Бјелашници, Мојмилу, Нишићкој висоравни...

Јединица је била ангажована и на откривању и спречавању криминалних активности у зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса.

У рејону Грепка јединица је била ангажована у противтерористичким дејствима, гдје је на једном од тих задатака погинуо командант батаљона капетан Недељко Лиздек. Уз Лиздека, још девет војних полицајаца је уградило животе у темеље Републике Српске.

Крај рата јединица је дочекала на игманском ратишту, у селу Бјеловац, одакле се повукла у јануару 1996. године. Задатак јединице у то вријеме био је да помогне становништу тадашњег Српског Сарајева које је напустило насеља која су по Дејтонском споразуму припала Федерацији БиХ.

И на тим задацима по веома тешким временским условима, припадници јединице су показали велику професионалност и обученост.

Послије рата јединица је наставила дјеловање у мирнодобским условима. 1997. године један број војника потписује своје прве професионалне уговоре. Тада је јединица била у саставу 505. Моторизоване бригаде, која је била смјештена у касарни "Милош Обилић" у Палама.

Једница је у више наврата проглашавана за најбољу чету у саставу бригаде, а 1998. године 505. Моторизована бригада проглашена је за најбољу јединицу у Војсци Републике Српске, а све то на основу резултата њене чете која је поднијела највећи терет на провјерама комисије из Главног штаба Војске Републике Српске.

Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003. године.