latinica  ћирилица
23/05/2015 |  08:56 | Аутор: ТАНЈУГ

САД- Нови вирус птичијег грипа пустоши фарме

Амерички фармери су били принуђени да униште око 40 милиона пилића и других птица, пошто је најзаразнија верзија птичијег грипа напала тај сектор индустрије, што је проузроковало нагли скок цијена јаја.

Вјерује се да су посебно заразан птичији грип пренијеле дивље патке и гуске и он се проширио на 15 савезних америчких држава и двије канадске покрајине, што је захтијевало масовну еутаназију, посебно кока носиља и ћурки.

Велепродајна цијена јаја је скочила за 80 одсто, а нешто мање је порасла и цијена ћуретине, што би могло потрајати до краја ове године, чак иако се успјешно заустави даље ширење грипа, процјењују стручњаци.

У Ајови, која је највећи произвођач јаја у САД, убијено је око 25 милиона кока носиља.

Држава је прогласила ванредно стање послије откривања болести на више од 60 фарми и забранила је било какве јавне изложбе живих птица на сајмовима, аукцијама и слично.

- Размјера ове заразе је без преседана и мислим да је важно учинити све што је могуће како би се зауставило њено даље ширење -  казао је секетар за пољопривреду Ајове Бил Норти.

Болест се први пут појавила прошле године на крајњем сјеверозападу државе Вашингтон, гдје су је донијеле дивље птице.

Од тада се појавила на фармама у 15 држава, укључујући и оне са најразвијенијом перадарском производњом.

Научници болест, познату као Х5Н2, описују као високо патогену верзију причијег грипа. Она се разликује од грипа Х5Н1, који је широко распрострањен на фармама у Азији и за који је доказано да се преноси на људе, јер их је до сада убио на стотине, након што је први пут установљен 2004. године.

У америчком центру за контролу болести кажу да је ризик од преношења Х5Н2 на људе низак у овом тренутку, иако не искључују такву могућност.