latinica  ћирилица
23/05/2015 |  11:54 | Аутор: СРНА

Савремено позориште је у кризи

Савремено позориште је у кризи и постоји потреба да се о томе разговара и изналазе рјешења за рјешавање овог проблема, оцијенили су данас у Бањалуци учесници научно-стручног скупа "Куда иде традиционални театар".
Театар (Фото: gloholiday.com) - Фото: илустрација
Театар (Фото: gloholiday.com)Фото: илустрација

Ресорно министарство сарађује са установама културе и обезбјеђује средства за материјалне трошкове, али и програмске садржаје, рекла је в.д. помоћника министра за културу Републике Српске Милица Котур, и додала, да умјетност захтијева пуно средстава и да, колико год да их имају, она нису довољна.

Котурова сматра да ће овај скуп допринијети развоју театра, као једног од основних културолошких предиспозиција Српске.

Директор Народног позоришта РС у Бањалуци Ненад Новаковић рекао је да савремено позориште улази у кризу, јер друштво не води довољно бригу о томе. Он је поручио да култура не смије бити трошак, већ инвестиција за будућност, те оцијенио да је неопходно унаприједити школовање кадрова за све сегменте у позоришту.

Редитељ Горан Марковић, професор на Факултету драмских умјетности у Београду, истакао је да је важно причати о проблемима у позоришту, посебно у тренутку када је култура, а посебно позоришна умјетност, маргинализована.

Он је рекао да је образовање позоришних кадрова у Београду веома успјешно и да већ око 60 година из школа излазе образовани глумци, редитељи, сценографи, костимографи...

Марковић је истакао да је битно да образовање буде у континуитету, да се држи стандарда и система који се не мијења често.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман рекао је да академија води одговорну политику школовања кадрова из свих области умјетности. Навео је да је слика културе и умјетности на простору Српске потпуно другачија него прије 20 година, те подсјетио да су 1995. године у Народном позоришту у Бањалуци била само два школована глумца, а у Дјечијем позоришту ниједан.

Кецман је истакао да и позоришта ван Бањалуке обилују школованим кадровима.

Овај научни скуп организује Народно позориште Српске, бањалучка Академија умјетности и Бањалука колеџ у оквиру 18. Театар феста.