latinica  ћирилица
23/05/2015 |  12:09 | Аутор: СРНА

Андрићград- Потребан национални програм опоравка (ВИДЕО)

На научном скупу о националној економији у условима савремене глобализације, одржаном у Андрићграду, закључено је да се без националног програма опоравка не види перспектива изласка из кризе и заустављања негативних трендова, рекао је Срни професор са Универзитета у Источном Сарајеву Спасоје Тушевљак.

- Потребно је да се цијела енергија народа и свих стваралачких потенцијала покрене, а наши ресурси нису мали, ни материјални нити људски. То је основна стратегија за будућност - рекао је Тушевљак по завршетку дводневног научног скупа у организацији Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је навео да је једна од идеја о којој се говорило на скупу, радно названа "Борба за економију изврсности", гдје се мора радити да се на малим серијама постигне квалитет и конкурентност, што ће довести до афирмације одређених специфичних производњи.

Економски аналитичар Небојша Катић рекао је да, када странци преузимају сва кључна предузећа и ресурсе, и оне за које би било незамисливо да буду у страним рукама као што ће бити вода и струја, држава губи сваки економски суверенитет, што је бесповаратан процес.

- Из угла мале државе глобализација је исто што и колонизација, под условом да та мала држава нема квалитетну власт, која је у стању да те процесе ублажи и да их контролише - истакао је Катић.

Он је додао да држава треба да задржи енергетски сектор, водни сектор, обрадиво земљиште и телекомуникације.

- Сматрам да су то четири стуба на којима почива економски суверенитет државе - закључио је Катић.

Научни скуп окупио је око 60 учесника из Швајцарске, Енглеске и земаља у окружењу.