latinica  ћирилица
23/05/2015 |  13:05 | Аутор: РТРС

Театар фест- Свевремена прича "Чудо у Шаргану" (ВИДЕО)

На 18. Театар фесту у Бањалуци, синоћ је изведена представа Народног позоришта Београд "Чудо у Шаргану", аутора Љубомира Симовића, у режији Егона Савина.
"Чудо у Шаргану" - Фото: РТРС
"Чудо у Шаргану"Фото: РТРС

"Чудо у Шаргану", према оцјенама критике, један је од најбољих текстова српске драме, писана прије четири деценије, али се чини као да описује данашње стање у друштву. Смјештена је у крчми на периферији у којој раде, обитавају и свраћају људи са маргине, затечени негдје између села и града. Заједнички именитељ им је патња.

Та кафана стјециште је келнерица, проститутки, политичара, просјака, скитница, бивших робијаша...Паралелни ток радње прати прича о двојици ратника из Првог свјетског рата, који, мада одавно мртви, и даље трагају за правдом и тако стижу у данашње вријеме. Чудесни лик који повезује два паралелна тока радње јесте просјак који има натприродне способности да на себе прима ране и болове других људи...

"Чудо у Шаргану" припада класичном театру, одличну режију потписује Егон Савин, а глумачку поставку чине позната имена српског глумишта. Вечерас на програму предства "Потпуно скраћена историја Србије", Позоришта младих из Новог Сада.