latinica  ћирилица
23/05/2015 |  13:36 | Аутор: СРНА

Специјална полиција на вјежби "Контрола маса"

Припадници Специјалне јединице полиције и Јединице за подршку МУП Републике Српске извели су данас у Залужанима код Бањалуке показну вјежбу на којој су демонстрирали знања и вјештине стечене у обуци "Контрола маса".
Вјежба Специјалне полиције - Фото: СРНА
Вјежба Специјалне полицијеФото: СРНА

Задатак обуке је оспособљавање полиције за успјешно супротстављање онима који у већем обиму нарушавају јавни ред и мир, без обзира да ли је ријеч о спортским или другим окупљањима која могу имати за посљедицу уништавање имовине или угрожавање безбједности грађана, рекао је директор Полиције РС Гојко Васић.

Он је додао да је кроз ову обуку 31 припадник полиције обучаван за контролу маса и разбијање незаконито окупљених јавних скупова, а да су им знања пренијела четири инструктора која су раније прошла обуку.

Начелник Управе МУП Српске за полицијско образовање Миле Шикман рекао је да је ријеч о инструкторској обуци, те да висок степен обучености и оспособљености може гарантовати безбједност људи и имовине.

- Имамо 35 обучених инструктора који ће даље вршити обуку за друге полицијске службенике. Организујемо више од 100 курсева и семинара током године, а у прва четири мјесеца ове године реализовали смо 26 курсева и обука кроз које је прошло 530 полицијских службеника, од којих је 140 руководних радника из различитих области полицијског рада - навео је Шикман.

Он је додао да је обуку "Контрола маса" суфинансирао Међународни програм помоћи у криминалистичкој обуци Министарства правде САД, те да је важно усвојити стандарде, да тактике поступања и начин командовања буду исти у свим јединицама МУП-а.