latinica  ћирилица
23/05/2015 |  14:29 | Аутор: Б92

Нова пријетња ИД - Хоће нуклеарно оружје!?

Исламска држава планира да у наредних годину дана покори свијет нуклерним оружјем, наводи пропаганди часопис ИД.
ИДИЛ преузео посљедњи гранични прелаз између Сирије и Ирака - Фото: архив
ИДИЛ преузео посљедњи гранични прелаз између Сирије и ИракаФото: архив

Екстремисти ИД ће у наредних годину дана посједовати своју прву нуклеарну бомбу, поручује њихов пропагандни текст.

Исламисти планирају да се докопају атомског наоружања преко трговаца оружјем који су повезани са корумпираним пакистанским политичарима.

Џихадисти ИД ипак признају да су могуће потешкоће при набавци таквог оружја и да би пристали и на неколико хиљада тона амонијум-нитратног експлозива.

У тексту се наводи да ИД ума милионе долара које је спремна да уложи у нуклеарно оружје.

"Нуклеарно наоружање повећаће страхове западних безбједносних агенција, а то је сада остварљивије него прије годину дана."

Овај текст је наводно написао британски талац Џон Кантил, а у њему се тврди и да ће се напади из прошлости чинити безначајнима у односну на будуће нападе на Запад.

"У потрази су за нечим великим, нечим што ће било коју операцију из прошлости учинити да изгледа као пуцањ на вјеверицу, а што је више група које се куну на вјерност вјероватније је да ће успјети да изведу нешто заиста епски", наводи се у тексту.

"Запамтите, све се ово догодило за мање од годину дана. Колико ће опасније бити за годину дана од данас?" додаје се у тексту.

Екстремисти су недавно заузели древни град Палмиру и страхује се да ће историјске знаменитости овог древног града бити уништене попун оних у Ираку. Послије заузимања Палмире под контролом ИД налази се више од 50 одсто сиријске територије.