latinica  ћирилица
23/05/2015 |  16:30 | Аутор: Агенције

Евросонг - У трци за побjеду 27 земаља

За побjеду на 60. Пjесми Евровизије у Бечу бориће се вечерас пjевачи из 27 земаља, међу којима је и Бојана Стаменов из Србије.
Еуросонг 2015 - Фото: РТРС
Еуросонг 2015Фото: РТРС


Стаменов је фаворит фанова Евровизије и новинара, а кладионице указују да велике шансе на побједу има шведски кандидат Манс Зелмерлев, италијански трио Ил Воло, као и Рускиња Полина Гагарина.

Током јучерашњег дана одржане су посљедње пробе за финале, а и наступ пред стручним жиријем, који учествује у доношењу одлука.

Стаменов ће наступити у првом дијелу финала, под бројем 8.

Финално вече отвориће Словенија, а затворити Италија, а у њему учествују Француска, Израел, Естонија, Велика Британија, Јерменија, Литванија, Србија, Норвешка, Шведска, Кипар, Аустралија, Белгија, Аустрија, Грчка, Црна Гора, Њемачка, Пољска, Летонија, Румунија, Шпанија, Мадјарска, Грузија, Азербејџан, Русија, Албанија.

Иначе, овогодишња Евровизија имала је 40 учесница, а по први пут учествовала је и Аустралија, која већ више деценија прати Пјесму Евровизије и добила је могућност да и равноправно учествује у овом европском такмичењу.

Одлуку о побједнику доносе публике и стручни жири, при чему ће однос бити пола-пола.

Право гласа имаће гледаоци из свих 40 земаља учесница, који ће за свог фаворати моћи да гласају путем СМС.

Шеф делегације Србије на Пјесми Евровизије Саша Мирковић оцијенио је да је Бојана Стаменов побједница по популарности.

 

Он је, у изјави Танјугу, истакао да не мисли уопште да је битан пласман, јер је остварен ефекат да је Бојана фактички побиједила на Евросонгу прије његовог самог одржавања.

Према његовим ријечима, Бојана је побједница по популарности и он, као њен продуцент и њена продукцијска кућа "Боетон“ већ заказују велике концерте у градовима попут Париза, Берлина и Беча.

Композитор пјесме са којом представница Србије Бојана Стаменов наступа на Пјесми Евровизије у Бечу Владимир Граић казао је, уочи завршнице, да у финалу очекује велику борбу.

"Ми смо у Беч дошли с циљем да уђемо у финале. Говорили смо од почетка да је наш први и основни циљ да уђемо у финале. Сада када смо у финалу имамо неке друге циљеве, што је логично. Помијерили смо љествицу“, нагласио је он.

Директан пренос на РТС 1 и РТС Сателит од 21 час и "из часа у час" на Интернет порталу РТС-а.