latinica  ћирилица
23/05/2015 |  17:34 | Аутор: ХРТ

Хрватска - Хаос због невремена, проглашене мјере обране од поплава

Снажне падавине проузроковале су поплаве на сјеверу земље. Обилна киша 48 сати падала у готово цијелој земљи. До осам сати највише је пало у Слуњу и Карловцу - 116 литара по метру квадратном, Вараждину и Огулину 113, а у Делницама 100 литара. На загребачком подручју у протекла је два дана пало између 60 и 90 литара кише.
Поплаве у Хрватској - Фото: dnevnik.hr
Поплаве у ХрватскојФото: dnevnik.hr

Током протекла два дана у сјеверозападним дијеловима Хрватске пало је до 120 мм кише, што је подигнуло неке водостаје те су проглашене блаже мјере обране од поплава. За остатак дана метеоролози најављују само понегдје кишу, а средином дана и послијеподне и пљускове праћене грмљавином.

Дуња Плачко Вршнак из Државног хидрометеоролошког завода каже да се вријеме, срећом, смирује јер обилне су кише почеле стварати велике проблеме.

-У Вараждинској жупанији киша непрестано пада више од тридесет сати, због чега су се излиле оборинске воде. Затворене су четири жупанијске цесте на вараждинском и иванечком подручју, а најтеже је у Вараждинским Топлицама, гдје је прави водени вал ноћас запљуснуо неколико улица.

- Обилне кише, већ уобичајено, узрокују проблеме и становницима Сисачко-мославачке жупаније. Због пораста водостаја Блиње, у Блињском Куту ријека се излила на државну цесту Сисак - Суња. Угрожено је 30-ак кућа. Мјештани су огорчени, кажу како већ годинама позивају да се очисте одводни канали. Но узалуд.

- Због обилне кише и снажног вјетра у Хрватском загорју Центар 112 забиљежио је 25 интервенција. Ватрогасци су уклањали срушена стабла с пруге у Крапини те с колника у Златару и Стубичким Топлицама. Ондје је због набујалог потока Топличина поплављено неколико подрума. Хотел "Матија Губец" и базени у Стубичким Топлицама затворени су, а вода се испумпавала и у Великом Трговишћу, Бедековчини, Горњој Стубици те Орославју.

- У два дана на карловачком је подручју пало више од 100 литара кише по четворноме метру, само јучер чак 81 литра. Узроковало је то нагли пораст водостаја свих карловачких ријека, Купа је од јучер у 18 сати до сада нарасла пет и по метара... На снази су припремне мјере обране од поплава. Ми очекујемо да ће водостаји тојеком дана још неко вријеме расти, али да неће ни близу достићи оне вриједности код којих је опасност велика, каже Биљана Жељезнак, водитељица испоставе Хрватских вода у Карловцу.

- Невријеме с јаким јутрос је погодило дијелове средње Далмације. Лед је забијелио оток Брач, ово је слика коју смо добили из Пучишћа.

И на међимурском подручју било је десетак интервенција, а редовите мјере обране од поплаве проглашене су на ријеци Трнави.

Иако је забрана промета на неким мјестима истакнута, возачи иду на ризик.

 Постепено разведравања очекује се током дана.