latinica  ћирилица
23/05/2015 |  20:13 | Аутор: РТРС

Школске екскурзије, пут преко Македоније сигуран? (ВИДЕО)

Иако је прошло тек неколико дана од немира у Куманову, аутобуси пуни средњошколаца који су се запутили на екскурзију у Грчку не избјегавају да до мора дођу управо преко Македоније.
Екскурзије - Фото: РТРС
ЕкскурзијеФото: РТРС

 Из полиције Српске, ипак, упозорење да, иако је тешко процијенити колико је тај пут безбједан, треба имати у виду да је у питању земља високог ризика.

Иако је полиција Српске то препоручила, јер, како кажу, опреза никад доста, матурска путовања до Грче и даље су најчешћа преко Македоније. Из актива директора школа поручују да безбједност ученика и професора није упитна. Прије поласка на пут консултују се, кажу са надлежним институцијама у земљама кроз које пролазе. 

 Аутобус са око 260 бањалучких гимназијалаца јуче је око 17 часова пут Грчке кренуо преко Македоније. Директор ове школе сматра да није било разлога да се путује бугарским цестама.

 "Једино што се могло примијетити у близини Куманова, тј.на уласку у Македонију неколико дугих цијеви и то је све што је потсјећало на неку ванредну ситуацију. Никаквих других момената специфичних није било'', каже Зоран Пејашиновић, директор Гимназије у Бањалуци.


Техничка школа ипак је непосредно након немира у Куманову на екскурзију у Грчку своје ђаке возила на бугарску границу, иако су имали потврду безбједности. Кући су се вратили данас - преко Македоније.

"Без проблема. Ситуација је уредна, нормализован је саобраћај, све се одвија нормално и нема никаквих проблема. Оно што је дјеци лакше је преко Македоније пут је краћи за неколико сати и бољи је'' навела је Кристина Мрђа, предсједник Актива директора.
 Осим тога, процедура на македонској граници је једноставнија од европске у Бугарској. Туристичке агенције за сада својим аутобусима не мијењају руту, јер је, кажу, безбједност на задовољавајућем нивоу.

ТО3 МИРЈАНА ШОЛАЈА Туристичка агенција из Бијељине
,"Ниш, Скопље и излази се на Солун. Уколико буде проблема, траса ће се мењати на Бугарску'', истакла је Мирјана Шолаја, Туристичка агенција из Бијељине. 

 И док се крећу кроз земљу појачаног ризика, каква је Македонија, аутобуси из Србије и Српске не би требало да истичу обиљежја ових земаља, како не би провоцирали албанско становништво у Македонији, савјетују у полицији Српске.

"Поготово у контексту са овим догађајима у Куманову, а слична догађања се дешавају на југу Србије. Опрез није на одмет, не терба се кретати на том подручју ноћу поготово и не треба истицати некакв знамења која могу да угрозе ђаке'' каже  Гојко Васић, директор полиције Републике Српске.

 Подсјетимо, јуче је у Кончуљу, мјесту насељеним претежно албанским становништвом, каменован аутобус са српским студентима приштинског универзитета. Нико од 25 студената није повријеђен.